Jovanović: Nema opuštanja, korona se neće smiriti dok ne vakcinišemo bar 75 odsto populacije

Osim povećanja broja novozaraženih vidi se i povećanje broja hospitalizovanih sa teškom kliničkom slikom, a ti pacijenti su uglavnom nevakcinisani, starosti između 20 do 55 godina

  • 32
MERE KOVID19 JOVANOVIC Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Situacija sa virusom korona se neće smiriti dok se ne vakciniše bar 75 odsto populacije rekla je za Tanjug dr Verica Jovanović, direktorka Insitututa za Javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona kaže da se osim povećanja broja novozaraženih vidi i povećanje broja hospitalizovanih sa teškom kliničkom slikom, a ti pacijenti su uglavnom nevakcinisani starosti između 20 do 55 godina, prenosi Tanjug.

- Opuštanje i nepoštovanje protivepidemijskih mera dovele su do toga da virus ima prostora da se širi i sada se vidi da delta soj dominira kroz novi talas koji pogađa nevakcinisane - naglašava Jovanović.

Direktorka Batuta ističe da su putnici u međunarodnom saobraćaju posebno pogođeni i da bi trebalo bi da se vakcinišu i trećom dozom jer oni mogu da donesu nove soje i ubrzaju širenje korone.

- Kada je reč o trećoj dozi, bitno je da se primi vakcina protiv kovida 19, bilo koja od dostupnih u Srbiji - kaže Verica Jovanović za Tanjug i dodaje da mladi ne treba da veruju u priče o tome da vakcina izaziva sterilitet, već da je dokazano da produženi kovid, odnosno post kovid sindrom može da ima veće posledice po reproduktivno zdravlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    6. septembar 2021 | 18:45

    Zar niste cele 2020-te pričali da su mladi zaštićeni i da su uglavnom prenosioci (osim onih koji imaju "pridružene bolesti")? Prošle godine nije bilo vakcine, pa je smrtnost bila 1%, uglavnom je bila starija populacija da pridruženim bolestima. Zašto sada pretite većom smrtnošću mlađoj populaciji? Ovo deluje kao horor film u kome postoji scenario, režija...

  • Prele

    6. septembar 2021 | 20:18

    Izrael je pokazatelj da vakcine nicemu ne sluze umiru vakcinisani u velikom broju!

  • srce

    6. septembar 2021 | 18:40

    Gospodjo, o cemu Vi? Pa kao da ne znamo da i vakcinisani oboljevaju od korone…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA