≫ 

Evo kako će izgledati novi zatvor u Kragujevcu: 22.000 kvadrata, 265 soba, sportski blok s teretanom

Kompleks će imati 11 objekata, kapaciteta za 500 osoba lišenih slobode

  • 15
Novi zatvor u Kragujevcu Foto: infokg.rs

U Kragujevcu je početkom ove godine otpočela izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda, koji će spadati u red najsigurnijih zatvora u Srbiji i biće zatvorenog tipa, kapaciteta za 500 osoba lišenih slobode. Imaće površinu od oko 22.000 kvadrata, a očekuje se da bude završen do kraja sledeće godine, navodi InfoKG.

- Kompleks će da se sastoji od 11 objekata. Centralni zatvorski objekat će da se prostire na 12.700 kvadrata. Zavod će imati 265 soba, uključujući samice, kao i sobe za osobe sa invaliditetom i bolničke sobe u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila - saopštili su za InfoKG iz Ministarstva pravde.

Zavod će imati najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite.

- Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks će biti pokriven sa više stotina kamera za video nadzor i biće ograđen jednim redom ograde i ogradnim zidom. Takođe, ceo kompleks će biti pokriven sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije - poručuju iz Ministarstva pravde.

Novi kazneno-popravni zavod imaće i izdvojeni objekat za posete, a u centralnoj zgradi će se nalaziti medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve (sa ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom), sportski blok sa terenom za košarku i teretanom, kao i blok za edukacije sa radionicama za upošljavanje osuđenih.

- Navedene radionice i generalno obuka osuđenih lica su Upravi za izvršenje krivičnih sankcija izuzetno bitne kako bi se kroz više programa stručnog osposobljavanja nastavila kontinuirana obuka osuđenih lica, s ciljem lakšeg zapošljavanja po isteku zatvorske kazne - saopštili su iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva pravde poručili su da će prilikom izgradnje ovog zavoda biti ispoštovani svi međunarodni standardi u pogledu humanog smeštaja, adekvatne zdravstvene zaštite lica lišena slobode i čuvanja osetljivih kategorija, u koje spadaju i osobe sa posebnim potrebama.

Video: Evo kako će neko da zaradi pare: Zatvor jeftiniji od stana u Beogradu i prodaje se

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1x2

    7. septembar 2021 | 23:21

    I opet ce političari da nas prevare, grade sebi dvorac da uživaju, a ne zatvor.

  • Toni

    7. septembar 2021 | 23:27

    Isplati se leći ovde , tri obroka , tv , sportske aktivnosti , sobe za intimne posete , fali sauna i djakuzi

  • joja

    7. septembar 2021 | 23:30

    Još 10 takvih bi bilo malo koliko je lopova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA