≫ 

Novi krug korona pakla: Jedna velika srpska bolnica postaje kovid, ponovo "crvena" zona

Infektivno odeljenje već je otvoreno za kovid pacijente

  • 32
Bolnica, korona, kovid Foto: Tanjug/AP

Poslednjih šest dana procenat pozitivnih u odnosu na testirane u Jablaničkom okrugu je između 21 i 29 odsto, što je slično statistici iz aprila.

Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević, kaže za RTS da je od danas ta zdravstvena ustanova ponovo ušla u kovid sistem, dodajući da je 70 postelja spremno za prijem pacijenata, piše RTS.

Kako navodi, u prethodnom periodu pacijente sa težom kliničkom slikom prevoženi su u Kruševac, ali su tamo svi kapaciteti popunjeni.

- Infektivno odeljenje već je otvoreno za kovid pacijente kao i zgrada službe fizikalne medicine, a za prijem obolelih spremno je i grudno odeljenje - navodi Dimitrijević.

Ukazuje da je starosna struktura pacijenata od 25 pa do preko 85 godina.

- Teži slučajevi su uglavnom kod nevakcinsanih. Oni zahtevaju kiseoničku potporu a neki od njih i intenzivnu negu - dodaje Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, u Opštoj bolnici Leskovac vakcinisano je preko 90 odsto zaposlenih, a određeni broj zbog bolesti ne mogu da prime vakcinu ili su nedavno preležali kovid, dok je njih pet odsto odbilo da se imunizuje.

- Takvi zaposleni radiće samo administrativne i druge poslove, neće biti u kontaktu sa pacijentima - naglašava Dimitrijević.

U Čačku 55 pacijenata, za 24 sata 78 pregleda u ambulanti

Na svim kovid odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, hospitalizovano je 55 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je petoro pacijenata, od toga je jedan na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem sedam pacijenata i otpust 8 pacijenata.

Od 407 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 117, iz Gornjeg Milanovca od 106 uzoraka pozitivnih je 25, iz Lučana od 50 uzoraka pozitivnih je 20 i iz Ivanjice od 118 uzoraka pozitivnih je 51. Ukupno 213 pozitivnih od 681 uzorka.

Juče je vakcinisano 55 lica, 49 lica je revakcinisano a 174 lica primilo je treću dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bio je 78 pregleda, od čega je 51 prvi pregled.

U Vranju 97 zaraženih

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid 19 testirane su 524 osobe sa teritorije Pčinjskog okruga, od kojih su 153 zaražene korona virusom.

Od tog broja, čak 97 je iz Vranja, objavljeno je na sajtu tog grada.

Iz Surdulice je 21 novoobolelih, 14 je iz Vladičinog Hana, 10 iz Bujanovca, sedam iz Preševa i po dva iz Trgovišta i Bosilegrada.

U kovid ambulanti ATD juče je obavljeno 228 pregleda, od čega su 153 prva, a urđeno je i 156 antigenskih testova, od kojih su 82 pozitivna na korona virus.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 94 pacijenta pozitivna na kovid 19, 92 su sa upalom pluća, a njih 57 je na kiseoniku.

Na bolničko lečenje primljeno je 10 pacijenata, a otpušteno osam.

Užice: Hospitalizovano 60 ljudi

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Užicu trenutno je hospitalizovano 60 kovid pacijenata, od kojih je 14 sa najtežom kliničkom slikom priključeno na respiratore.

Širom zdravstvenih ustanova u Zlatiborskom okrugu hospitalizovano je ukupno 292 kovid bolesnika.

Tokom protekla 24 sata obavljeno je 1799 pregleda, evidentirano je 34 prijema i 33 otpusta.

Brojke dramatično skaču

Kretanje broja obolelih od korona virusa, zuti grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Korona virus je za poslednja 24 sata potvrđen kod 5.633 osobe, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminule 24 osobe.

Pomoću respiratora diše 121 pacijent. Hospitalizovano je 1.908 osoba.

Video: Samo u ovoj bolnici se operišu kovid pacijenti: Telegraf u crvenoj zoni KBC Bežanijske kose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jupiter

    9. septembar 2021 | 10:26

    Kako bre crvena zona kad je 60% stanovnistva dva puta vec pelcovano?

  • Dorcol

    9. septembar 2021 | 10:16

    Tolika neodgovorno od strane drzave da dopusti sve u jeku pandemije da je to strasno! Pune dvorane, skole, svadbe, proslave kao da je sve normalno a svaki dan 20porodica tuguje!

  • Rada

    9. septembar 2021 | 11:46

    Evo, javno ću kao vakcinisana osoba da kažem da vakcine, od čega god da su napravljene, ne pružaju apsolutno nikakvu zaštitu. Na poslu smo se svi kolektivno zarazili iako je 90% nas vakcinisano. Ja sam se vakcinisala Fajzerom, druga doza mi je bila u julu, nikakvih neuspojava nisam imala, ali sam se zato već u septembru zarazila koronom i jako mi je loše. Malaksala sam, temperatura mi ne pada, a od jutros jako teško dišem i sigurno ću ponovo morati da se javim lekarima. Zanimljivo je da dvoje kolega koji su jedini preležali kovid i nisu se vakcinisali su jedini koji se nisu zarazili. Prirodni imunitet je majka, a ne ove vakcine, od čega god da su napravljene. Kad sam bila u kovid ambulanti, pola pozitivnih su bili vakcinisani, zato ne dozvoljavam da mi više iko proda priču da su te vakcine delotvorne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA