≫ 

Potukli se četnici u Kineskoj četvrti: Otkud oni na Kaleidoskopu kulture?

Iz Fondacije Novi Sad 2022 su potvrdili da je došlo do "kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba između nekoliko posetilaca", ali dodaju da je sukob okončan "i pre intervencije obezbeđenja"

  • 7
Sukob Nju ejdž i Eko četnika, Novi Sad, kaleidoskop kulture Printskrin: Youtube/ stefan colovic

Na izložbi Avenija mimova organizovanoj u Kineskoj četvrti u Novom Sadu u petak, 3. septembra, izbila je tuča između pripadnika dve četničke grupe – Nju ejdž četnici i Eko četnici, navodi portal Autonomija.

Ova izložba i tribina, kako je najavljeno – humanitarnog karaktera, organizovana je u okviru Kalediskopa kulture, projekta koji finansira Evropska prestronica kulture Novi Sad 2022.

Avenija mimova, uz finansijska sredstva koju je dodelila Fondacija Novi Sad 2022, zamišljena je kao izložba mimova najpoznatijih "mim" stranica koje će svoje mimove prodavati na aukciji u humanitarne svrhe. Međutim, između ostalih, među pozvanim učesnicima našli su se i admini stranica "Diler istine" i "Pujo šotka", inače članovi Nju Ejdž četnika.

Mediji su ranije pisali o ovoj ekstremno desničarskoj grupi, njihovim akcijama, ali i činjenici da su među članovima i Aleksandar Užarević i Daniel Đukić, osnivači „Dnevnjaka“, serijala koji se nekoliko sezona emitovao i na Radio televiziji Vojvodine.

U toku događaja, najpre prema porukama na društvenoj mreži Telegram, a zatim i prema snimcima sa Instagrama, osnivača grupe Eko Četnici Aleksandra Maleševića napali su admin stranice Diler istine i Stefan Čolović, poznatiji kao Princ Banjice, a obojica se navode kao pripadnici grupe Nju Ejdž četnici.

"Kraći verbalni i fizički sukob"

Iz Fondacije Novi Sad 2022 su potvrdili za Autonomiju da je došlo do "kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba između nekoliko posetilaca", ali dodaju da je sukob okončan "i pre intervencije obezbeđenja", a da su "isti posetioci petnestak minuta pre incidenta zamoljeni da napuste prostor Kreativnog distrikta zbog lepljenja nalepnica preko postavki na izložbi o Velikom Limanu".

Inače, reč je o nalepnicama sa pretećim porukama antifa pokretima, koje nazivaju „soroševcima“, „domaćim izdajnicima“ i „stranim plaćenicima.

Prema saznanjima medija, policija je nakon događaja ipak uzimala izjave od pojedinih učesnika incidenta.

Kako podseća Autonomija, i Nju Ejdž četnici i Eko Četnici su u aprilu ove godine prisustvovali „odavanju počasti žrtvama srbomržnje i separatizma“ na Keju žrtva racije, kao odgovor na protest "Novi Sad protiv fašizma" koji je organizovan nakon napada na novinara Daška Milinovića.

Iako se incident završio bez većih posledica, a sam događaj prikupio više od 40.000 dinara koji su otišli u humanitarne svrhe, nije jasno, navodi Autonomija, kako je moguće da se grupe koje zagovaraju ekstremističke stavove uopšte pojavljuju u okviru programa Fondacije koja promoviše Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture.

Nju ejdž četnici: Mi imamo jednu viziju ekonomske politike, a oni drugu

Ovim povodom oglasili su se i Nju ejdž četnici, koji u saopštenju poslatom redakciji Telegraf.rs navode da je u pitanju bila "obična čarka".

- Razlozi sukoba su bili ekonomske odnosno ekološke prirode, a ne ličnog ili ideološko-političkog karaktera. Dok mi Nju Ejdž Četnici zagovaramo ekonomsku nezavisnost i kao preduslov toga proizvodnju struje iz sopstvenih resursa za šta su neophodne termo-elektrane pa i nuklearne elektrane (koje nažalost nemamo), Eko-Četnici se zalažu za potpuno ukidanje termo-elektrana i zakonsku zabranu gradnje nuklearnih elektrana, i prelazak na alternativne odnosno obnovljive izvore energije. Mi imamo jednu viziju ekonomsko-energetske politike, a oni drugu koja neće moći da nam obezbedi dugotrajan politički, ekonomski i energetski opstanak.

Kako navode, njihovo mišljenje je na agresivan način hteo da diskredituje vođa Eko Četnika.

- Dok se vodio naučni razgovor na tu temu, Eko-Četnik vidno uznemiren činjenicom da gubi u dijalogu i naučnoj raspravi, počeo je da provocira našeg stručnjaka, te je Princ, zabrinut za bezbednost uvaženog profesora, odgurnuo mladog ekologa koji mu se uneo u lice kako bi zaštitio našeg gosta, i tako je krenulo koškanje koje se ubrzo mirno završilo, naučna rasprava je nažalost bila prekinuta, a mi smo u istoj izvukli pobedu po mišljenju svih prisutnih. Nadamo se da do ovakvih incidenata više neće dolaziti, jer smo svi mi srpski rodoljubi - navode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sirogoj

    9. septembar 2021 | 17:32

    Nju ejdž četnici,Eko četnici..gde ide ovaj svet?! Draža,Kalabić,pop Đujić,Đurišić Pavle.. se u grobu prevrću.

  • Limar

    9. septembar 2021 | 17:00

    Klošari!!!

  • Srđan

    9. septembar 2021 | 17:36

    "Nju ejdž četnici i eko četnici" ... hahahaha, majko mila, koja budalaština... kako nekoga nije sramota da ga uopšte nazivaju ovako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA