• 0

Arheološko bogatstvo na planini Rudnik: Rimska ploča bila je ugrađena u Hram boginje Majke Zemlje

Duže od jednog veka ovo arheološko blago čuvano je u depou Narodnog muzeja u Beogradu, da bi pre četiri godine bilo preneto u Dom kulture na ovoj planini

  • 0
Rimska ploča, planina Rudnik

Foto: RINA

Priča o planini Rudnik datira još iz preantičkog doba kada su rudna okna privukla Kelte na osvajačke pohode, a eksploataciju srebra, olova i bakra nastavili su Rimljani o čemu svedoče rudna okna, kao i kamena ploča pronađena na istočnim obroncima ove planine. Pretpostavlja se da je pripadala rimskom imperatoru Luciju.

- Rimska ploča iz drugog veka nove vere pronađena je u blizini sadašnje crkve. Bila je ugrađena u Hram boginje Majke Zemlje na ulazu u rudarska okna gde su se rimski rudari molili svojim Bogovima da živi i zdravi izađu iz jame - rekao je za RINU Momčilo Paunović, direktor Doma kulture na Rudniku.

Duže od jednog veka ovo arheološko blago čuvano je u depou Narodnog muzeja u Beogradu, da bi pre četiri godine bilo preneto u Dom kulture na ovoj planini, prenosi RINA.

- Ploču je našao 1865. godine Janko Šafarik, tadašnji čuvar Narodnog muzeja u Beogradu, odneo je tamo i ona je negde 130 godina bila u depou u Beogradu - rekao je Paunović.

Ono što je Rudniku potrebno jeste izdvojeno odeljenje muzeja rudničko-takovskog kraja kada bi svaki pronađeni artefakt bio sačuvan upravo u ovoj varošici i dostupan za sve posetioce.

- To će biti sjajan doprinos da se naša, pre svega arheološka zbirka rudničko-takovskog kraja proširi kvalitetnim materijalom i da naši sugrađani u Gornjem Milanovcu, dok ne uradimo nešto konkretno ovde na Rudniku, vide deo postavke koja je posvećena tim nalazima, upravo ovde na prostoru planine Rudnik - rekao je Aleksandar Marušić, direktor muzeja rudničko-takovskog kraja.

Rimsku ploču koja je samo sto godina mlađa od Trajanove table čuva rudar, a ukoliko vas put nanese u ovu varošicu pored netaknute prirode Rudnik vam nudi i veliki broj arheoloških nalazišta koja možete posetiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok