≫ 

Ovo je Sanja, lepša strana našeg društva: Naučnica sa prosekom 9,9 skuplja novac za učenje u Italiji

Sanja živi sa majkom koja je nezaposlena već 15 godina

  • 69
Sanja Nikolić Foto: Privatna arhiva

Kažu da život svakome podeli različite karte. Sanja Nikolić (23) iz Novog Sada možda nije dobila najbolje, ali je odigrala tako da je nadmašila većinu vršnjaka.

Ova prelepa mlada devojka od malih nogu verno je sledila svoju strast - prirodne nauke. Prvo je najviše volela matematiku, a u kasnijim razredima osnovne škole i fiziku. Tako je poslednje dve godine osnovne škole završila pri gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“, u odeljenju za nadarene učenike iz matematike, fizike i hemije, pa je tu nastavila i svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Nabrajanje njenih uspeha nastavićemo kasnije, kada istaknemo ono što je Sanji sada preko potrebno. Mlada naučnica na korak je da ostvari svoj najveći san. Uspela je da upiše master studije molekularne biologije na Univerzitetu u Padovi, ali kako je studentima van Evropske unije dostupno samo 20 od 650 mesta u studentskom smeštaju, Sanja nije uspela da upadne u dom. Zato sada skuplja novac za privatan smeštaj preko platforme.

- Za sada je preko GoFundMe platforme prikupljeno 540 eura, što znači da nedostaje još 4.460 - navodi nam ova mlada devojka.

Ako se pitate da li je Sanja vredna vaše pomoći, tu smo da nastavimo niz. Sanja je diplomirala sa prosekom 9,9, bila je polaznik istraživačke stanice „Petnica, a već četiri godine je volonterka Pokreta gorana Novog Sada, gde pomaže u realizaciji dečijih edukativnih radionica na temu biologije i ekologije.

- Bila sam član mnogih nevladinih organizacija još od srednje škole. Neke od njih su: Evropski parlament mladih Srbije, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“, Savez studenata Prirodno-matematičkog fakulteta i mnoge druge. Danas sam najviše aktivna kao koordinatorka tima za istraživanje javnog mnjenja u okviru novosadskog ogranka Centra za međunarodnu javnu politiku, gde nastojim da iniciram aktivnosti vezane za ekologiju i zaštitu životne sredine. Podižem svest o plastičnom zagađenju na društvenim mrežama, čemu planiram aktivnije da se posvetim u narednom periodu - kaže nam Sanja.

Iz oblasti biologije najviše je, ističe, zanimaju procesi ćelijske komunikacije i ćelijski ciklus.

- Ono što me posebno interesuje je uticaj stresa na ćelijske procese na molekularnom nivou, posebno mitohondrijalnu dinamiku i proces starenja. Nakon završenih master studija, planiram da upišem doktorske studije iz oblasti molekularne i ćelijske fiziologije na nekom od prestižnih evropskih univerziteta. Odlazak na master studije u Italiju vidim kao odskočnu dasku za svoju dalju karijeru i stručno usavršavanje iz oblasti molekularne biologije, koje nažalost, u mojoj zemlji ne mogu da dobijem - zaključuje ona.

Video: Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta i to u roku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    13. septembar 2021 | 21:47

    Vidim da ljudi dozivaju u komentarima svojim zlom da se Korona pojača nad nama? Ne razumem šta ljudima nije jasno? Devojka se bori pod ovim nebom na pošten način...!!! Jel treba da bude neka starleta da bi bila podobna danas ljudima? Ja sam joj poslao pomoć i neka joj u zdravlju i daljem uspehu u životu služi!

  • NS

    13. septembar 2021 | 20:44

    I naravno, kad sve završi, tamo će i ostati, kao i svi drugi.

  • Mila

    13. septembar 2021 | 21:11

    Svaka cast za Sanjz, eto prilike za dobrotvor, Djokovica, Niodraga Kostica, Cecu. NIPKOVICA, DELTA.. Da pomognu ovu divnu devojku da se usavršava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA