≫ 

Osoliki pauk opet viđen, ovog puta na Tari: Za neke "grdno stvorenje", za druge "predivan primerak"

Ovaj pauk nije opasan, a stručnjaci kažu da je čak i dobar u borbi protiv štetočina

  • 7
Tara kuća pauk Foto: Shutterstock, Wikipedia/Masaki Ikeda

Posle fotografija neobičnih, osolikih i pomalo zastrašujućih vrsta paukova, koje su nam slali čitaoci, na društvenim mrežama pojavile su se nove objave ljudi koji ova stvorenja zatiču u svojim domovima.

Tako je na mreži Redit objavljena fotografija žutog pauka, sa crnim šarama i ogromnim nogama. Kako se vidi, ovaj prizor zabeležen je na vratima jedne kuće na Tari. Naime, pauk je ispleo već mrežu, ali je ostao bez jedne nožice.

Reč je, verovatno, takođe o osolikom pauku, koji je ranije viđen u Smederevskoj Palanci i Umčarima. Kako je ranije za Telegraf.rs potvrdila arahnolog Gordana Grbić, pauk nije agresivan i nije opasan.

- Svi paukovi su otrovni, jer imaju otrovne žlezde. Otrov im služi za lov. Ali, većina ima toliko slab usni aparat da ne može da probije kožu čoveka i da ga ujede. One vrste koje mogu, njihov otrov je, u najvećem broju slučajeva, potpuno bezopasan za čoveka ili izazove samo lokalnu reakciju. Bol na mestu ujeda, otok, crvenilo. Kao da vas je ujela pčela ili osa - navekla je tada ona.

Prema njenim rečima, moguće su i alergijske reakcije, koje mogu biti jače, kao i kod ujeda pčele, ali to zavisi od čoveka kog je pauk ujeo.

Međutim, ono što je mnogo važnije, navodi Gordana Grbić, je činjenica da pauk može da kontroliše da li će da ispusti otrov.

- Tako da i ako vas ujede ne znači da vam je nešto ubrizgao, nego samo da vas je upozorio - navodi stručnjak.

Ipak, sudeći po komentarima ljudi, malo ko bi voleo susret sa ovim osolikim bićem.

"Kakva je ovo kreatura iz centra Novog Zelanda", "Odlučio sam da neću posetiti Taru", "Grdnog li stvorenja", bili su neki od komentara. Ipak, bilo je i onih koji su se divili ovoj osolikoj vrsti pauka.

"Prelepo", "Predivan primerak", "Nadam se da ga niste ubili, dobri su oni protiv štetočina", komentarisali su.

Video: Strašno carstvo vlada Kosmajem: U vikendici jednog Beograđanina odomaćile se razne živuljke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    14. septembar 2021 | 15:42

    Ko nam donosi te zivuljke? Bili smo pitoma, cista, zdrava zemlja a sad odjednom crne udovice i razno razne egzotične i opasne zivotinje nam se pojavljuju

  • Milos

    14. septembar 2021 | 19:50

    Doneli nam migranti...

  • Dragana Milanović

    22. septembar 2021 | 13:37

    Kod mene na prozoru čuva svoje jaje.Biće ih na stotine izgleda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA