≫ 

Ani je mama umrla u kovid bolnici pre 16 dana, njene stvari nisu vraćene, za smrt majke saznala sama

* Na pitanje Ane Pavlović zašto joj nisu odmah javili da joj je majka umrla, kaže da su joj rekli "nemamo mi takvu proceduru" * Direktor bolnice: Postoji određeni termin kada se daju informacije porodicama pacijenata

  • 65
Vukica Zdravković, preminula, kovid bolnica Kruševac Vukica Zdravković, Foto: privatna arhiva

Vukica Zdravković (69) iz Negotina preminula je 1. septembra u kruševačkoj kovid bolnici. Njena ćerka Ana Pavlović kaže za Telegraf.rs da je porodica saznala da je Vukica preminula tek kada su sami zvali da se raspitaju kako je. Od tada, Ana je od majčinih stvari dobila samo dva novčanika nazad, a od ostalih, ličnih stvari iz bolnice nisu uspeli ništa da uzmu, nakit, tri mobilna telefona, punjač, kao ni zdravstvenu dokumentaciju.

Prema rečima Ane Pavlović, majka joj je preminula u 11.50, a ona je to saznala kada je konačno dobila bolnicu nešto pre 17 sati. Kako kaže, iz 34. poziva na koji se neko javio. Na njeno pitanje zašto joj nisu odmah javili da joj je majka umrla, kaže da su joj rekli "nemamo mi takvu proceduru".

Kada je otišla da identifikuje majku, tada je dobila novčanike, a za ostalo još uvek čeka.

- Ne javljaju se, ne možemo da odemo tamo. Ni koordinator bolnice se ne javlja. Kad sam bila kod mrtvozornika dobila sam novčanike, izvukli su ih iz nekih magacina. A gde je ostalo? Bratu su rekli da čeka za njene stvari, on čekao tri sata i nije ih dobio. Pa kažu, sačekajte tri dana, pa kažu, dođite sutra. Tamo je strava i užas. Bili smo i u policiji, ali ni njima se ne javljaju - kaže Ana i napominje da ima rodbinu u Kruševcu, pa nije morala sama da svakodnevno ide iz Negotina u Kruševac.

Kako kaže, majka joj se javljala samo prva dva dana od kako je hospitalizovana, šestog dana je saznala da je preminula.

- Kakva je to bolnica, jedva nađete jedan kontakt telefon, koji je skoro svakodnevno nedostupan, pa kad se jave, vi nemate nikakvu informaciju o pacijentu, on u crvenoj zoni, uzmu mu telefon, pa kako da znamo šta treba, kako je... Premine, ne jave odmah, nego vi zovete 100 puta na taj broj i saznate ono najgore - kaže Ana.

Koordinator kovid bolnice: Nemoguće je odgovoriti na svaki poziv

Kako je za Telegraf.rs rekao direktor kovid bolnice u Kruševcu, porodice pacijenata se, naravno, obaveštavaju da su im bližnji preminuli i to pozivom na broj koji se ostavlja prilikom prijema pacijenta u bolnicu.

- Ne isključujem mogućnost da je član porodice pozvao neposredno nakon što je došlo do egzitusa (smrti) i da je dobio informaciju pre zvaničnog obaveštenja. Nemoguće je odgovoriti na svaki telefonski poziv jer ovo je zdravstvena ustanova gde su svi zaposleni posvećeni pacijentima neprekidno 24 h dnevno - navodi Cvetanović.

Prema njegovim rečima, postoji određeni termin kada se daju informacije članovima porodice pacijenata i to je jasno istaknuto na sajtu kuće.

Ima slučajeva kada stvari vraćaju naknadno

- Može biti da se veza teže uspostavlja i da je broj često zauzet jer je veliki broj pacijenata na lečenju i samim tim i veliki broj poziva. Napominjem da prilikom prijema u bolnicu, naglašavamo pacijentima ukoliko su u svesnom stanju ili članovima porodice, da zdravstvena ustanova ne odgovara za lične stvari i eventualne dragocenosti. Ako se i desi da pacijent sa sobom ima vredne stvari, one se po proceduri popisuju i na izlasku iz bolnice vraćaju pacijentu ili rodbini - objašnjava Cvetanović.

Kako navodi direktor kovid bolnice Kruševac, s obzirom na veliki broj pacijenata i veliki pritisak na osoblje bolnice imali su nekoliko slučajeva da su naknadno vraćali stvari pacijentima odnosno rodbini.

Cvetanović: "Kruševac" dobija najteže pacijente 

Prema poslednjem dnevnom preseku, više od 7.500 ljudi inficirano je kovidom u Srbiji, dok je 167 osoba trenutno na respiratoru. Ono što posebno zabrinjava je da raste i broj preminulih - za 24 sata, 32 pacijenta preminula su od posledica ovog virusa, a čak 13 bitku je izgubilo u Kovid bolnici u Kruševcu.

Prema podacima objavljenim juče u 16 sati na sajtu Kliničkog centra Niš, pod čijom je ingerencijom i kovid bolnica Kruševac, u kruševačkoj bolnici korona je potvrđena kod 366 pacijenata, dok je ukupno 370 hospitalizovanih.

Ipak, ova brojka nije izolovan slučaj u kruševačkoj kovid bolnici. Broj preminulih katastrofalno je visok u prethodnih nedelju dana. Od 10. do 16. septembra, odnosno u roku od 6 dana, u Srbiji je preminulo 165 osoba, a samo u kovid bolnici u Kruševcu, život su izgubila 73 pacijenta. To je gotovo 50 odsto od ukupnog broja preminulih od posledica korona virusa u tom periodu.

Poređenja radi, u KC Niš, u tom istom razdoblju, život je izgubilo sedam pacijenata, odnosno 10 puta manje nego u kruševačkoj kovid bolnici.

Kako je Cvetanović rekao za Telegraf.rs, velika većina kovid bolnica sa teritorije južne i jugoistočne Srbije koja gravitira prema kovid bolnici u Kruševcu nema jedinice intenzivnog lečenja i nisu u situaciji da zbrinu najteže obolele od kovid 19, ili pacijente koji se progresivno pogoršavaju i zahtevaju zbrinjavanje u ustanovi tercijernog nivoa.

- To znači da kovid bolnica u Kruševcu dobija najteže pacijente iz svih kovid bolnica u pripadajućem regionu i nakon različitog trajanja ove bolesti, a po pravilu u uznapredovalom stadijumu i najtežoj formi. Smrtnost ovakvih pacijenata je svuda u Srbiji i u svetu jako visoka, tako da lečeći veliki broj pacijenata, kovid bolnica u Kruševcu ima i određen broj onih koji izgube bitku sa ovom opakom bolešću - navodi Cvetanović za Telegraf.rs.

Prema njegovim rečima, pažlјivo su analizirali sve aspekte lečenja i nege preminulih pacijenata i nema nikakvih razlika u njihovom tretmanu u bolnici u Kruševcu ili u bilo kom drugom kovid centru koji zbrinjava ovakve pacijente širom sveta.

Video: Godina borbe za živote u crvenoj zoni VMC Karaburma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 16. septembar 2021 | 20:46

    U kruševačkoj kovid bolnici ima vrlo malo stručnog kadra, ostalo su tek svršeni studenti medicine, većini je ovo prvo radno mesto i bez stažiranja. Nemaju nadzor. Neozbiljno organizovano. Tj neorganizovano. A oni mladi, drski, prepuni sebe... Strava i užas.

  • Lord

    16. septembar 2021 | 21:02

    U N.Sadu zovem celo pre podne da zakazem,niko ne dize slusalicu,odem tamo,tri sestre sede,pitam zasto se ne javljaju,nisu me udostojile odgovora.Telefoni zvone,one nista,strasno...

  • Sirkan

    16. septembar 2021 | 20:45

    Radim blizu bolnice i kazu opste je rasulo, jedna sestra na 40 pacijenta a doktori mladi sa biroa nemaju praksu neznaju da lece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA