≫ 

Dobre vesti: Žedne životinje na Suvoj planini više neće skapavati, obezbeđena voda za krave i konje

Krdu od 1.000 krava i konja pretilo je umiranje od žeđi jer je proteklog vikenda presušio jedini izvor, Rakoš

  • 4
planina Stolovi, konji Ilustracija, Foto: RINA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rešilo je problem žednih životinja na Suvoj planini. Krdu od 1.000 krava i konja pretilo je umiranje od žeđi jer je proteklog vikenda presušio jedini izvor, Rakoš. Ministarstvo je obezbedilo vodu za 800 krava i 200 konja, potvrdio je za Telegraf.rs ministar Branislav Nedimović.

Postoji mogućnost da donirate za vodu životinjama preko Udruženja govedara Zaplanja koje samoinicijativno pokušava da doturi cisterne vode. Broj računa je: 165-0007007409308-24.

Podsetimo, na Suvoj planini dešavala se prava prirodna katastrofa zbog koje bi "kamen zaplakao", pa su stočari apelovali na sve nadležne organe, ali i ljude dobre volje da im hitno pomognu da obezbede vodu za već iscrpljene životinje.

Suša je bila velika, pa je u pomoć priskočila Vojska Srbije i opština. Cisternama je odvožena voda do Rakoša, sve do subote. Tada je vojsci istekao ugovor na osnovu kojeg su izvozili vodu i povukli su svoja vozila.

Opština Gadžin Han je proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više para.

- Mi stočari smo svaki izlazak cisterne sa vodom na planinu plaćali 12.000 dinara i do sada smo utrošili 3.000 evra. Većina stočara više nema para za plaćanje cisterni, a to su i male količine koje sami možemo da obzebedimo. Jedna cisterna privatnika izveze šest tona, a životinjama je gore dnevno potrebno 50 tona vode - rekao je ranije Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han za Niške vesti.

U selu nema vode 20 dana

Stočari iz Malog Krčimira koji imaju krave na ispaši na Suvoj planini, a takvih je 29, ne mogu da ih vrate kući jer i u selu nema vode već 20 dana. Vode nije bilo ni za ljude, kamoli životinje, jer iz Direkcije za izgradnju u Gadžinom Hanu zatvaraju seoski vodovod da bi se voda prikupila i mogla da poteče svaki četvrti, peti dan.

I prethodnih jeseni se javljao manjak vode na Suvoj planini, ali da ovakvu sušu i prirodnu katastrofu ne pamte ni najstariji meštani.

Ne samo stočari iz Malog Krčimira, već i iz belopalanačkih sela Mokra, Bežište i Kosmovac, imaju krave i konje na ispaši na Suvoj planini.

Video: Stara planina čeka status geoparka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    14. septembar 2021 | 19:19

    Б Р А В О за актере!

  • Krusko Medo

    14. septembar 2021 | 20:32

    Pa sama rec kaze Suva Planina,suva ko barut,hvala Bogu pa su uspeli vodu dovuc do jadnih zivotinja

  • Boža zemunac

    14. septembar 2021 | 21:01

    BRAVO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA