Bili smo u Ulici Marinosa Ricudisa: Ovako je Niš odao počast Grku koji je odbio da bombarduje Srbiju

Nišlije koje ovde žive slažu se da je zaslužio više, ali da je ipak važna namera da njegovo ime bude zapamćeno

  • 12
Ulica Marinosa Ricudisa Niš, Marinos Ritsoudis

Foto: D.K., Tanjug/Tanja Valič

Niške gradske vlasti odlučile su da odaju počast Marinosu Ricudisu, kapetanu grčke mornarice koji je odbio da učestvuje u napadu NATO snaga na SR Jugoslaviju što ga je koštalo vojne karijere, nazvavši jednu ulicu njegovim imenom. Jedan krak ulice Todora Milovanovića u niškoj opštini Medijana promenio je ime u ulicu Marinosa Ricudisa, a Nišlije koje ovde žive slažu se da je zaslužio više, ali da je ipak važna namera da njegovo ime bude zapamćeno.

Dušica Mustafića, čija je sada adresa Marinosa Ricudisa 22, priznaje da isprva nije znala čije je ime na tablama koje su osvanule u njenom sokaku.

- Kada sam se raspitala i saznala o kome se radi, bilo mi je drago što je baš naša ulica nazvana po kapetanu broda koji je za vreme NATO agresije odbio da bombarduje Srbiju. E, sad da li smo su adekvatno odužili, sigurno nismo, s obzirom na to kakve je on sankcije snosio zbog svoje odluke, ali je ovo ipak neki čin zahvalnosti. Gledano ljudski, nije mu bilo lako, trebao je da se odluči da li da postupi kao vojnik i ispoštuje naređenje ili da sluša svoju savest i postupi kao čovek. Poslušao je svoju savest i hvala mu na tome – kazala je Dušica.

Njena komšinica koja je želela da ostane neimenovana, ipak smatra da bi bilo primerenije da ime hrabrog Grka ponese neka centralna gradska ulica, pa i bulevar, od sokačeta od par stotina metara.

- U redu je namera ali moglo je i drugačije, ovo je mala, slepa ulica, pa kad već nekome želite da se zahvalite, učinite to u skladu sa njegovim zaslugama. Nekako mi se čini da nije u redu da ova uličica sa ruševnim kućama od kojih su mnoge napuštene i zaraslim tarabama, nosi ime po takvom čoveku. Mislim da je trebalo i građane pitati pre nego što je odlučeno koja će ulica biti nazvana po Ricudisu – komentariše ova Nišlijka potez gradskih vlasti.

Vest da mu je Niš odao počast, stigla je i do Ricudisa koji je svom FB profilu objavio sliku table sa svojim imenom i ćirilicom napisao „život ima mnogo puteva“.

Ricudis je je 1999. godine kao komandant vojnog broda stigao u Jadransko more ali je odbio da dejstvuje u akciji NATO snaga rekavši da kao pravoslavac ne može da učestvuje u napadu na bratski narod. Osuđen je na dve i po godine zatvora i izbačen iz službe.

Ricidusa je arhijerejski sinod SPC odlikovao na predlog patrijarha srpskog Irineja a u beogradskom naselju Dorćol postoji mural sa njegovim likom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    17. septembar 2021 | 20:53

    Mogli su da nađu neku dužu, lepšu, neku ulicu u novogradnji.Ovako, ovo je sramota.

  • Vucicu

    17. septembar 2021 | 21:22

    Odlikuj ovog coveka ako ima mogucnosti dajte mu jednosoban stan u Bgd ili barem mesec dana besplatnog boravka u nekom elitnom odmaralistu

  • M.K.

    17. septembar 2021 | 22:32

    Veliki prijatelj Srba svaka cast i poštovanje ! U patrijaršiji je januar 2018 odlikovan ordenom Sv. cara Konstantina od strane njegove svetosti Patrijarha srpskog, i da to nije kraj sigurna sam , za njegov j hrabri čin nije isključeno da će sledovati i spomenik .Hvala Kapetane! 🇬🇷🇷🇸🙏🏻✨✨✨❣️💫💫

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA