• 11

Vernici se sećaju čuda Svetog arhangela Mihaila: Na današnji praznik treba učiniti dve stvari

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog"

 • 11
Sveti arhangel Mihailo, Aranđelovdan, slava

Foto: Wikimedia

SPC i vernici danas se sećaju čuda Svetog arhangela Mihaila. Jedno od čuda desilo se na izvoru u Laodikiji oko 300. godine. Kako legenda kaže, jedan neznabožac imao je gluvonemu ćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da ćerka treba da mu se umije na tom izvoru.

On je to i uradio, a ćerka je nakon umivanja izlečena. Posle tog čuda su se i on i ćerka krstili, a on je na tom mestu sagradio je crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.

Postoji još jedno čudo koje se i danas prepričava - jedna porodica je nakon dugogodišnjeg čekanja dobila naslednika koji je bio gluvonem, i pored toga, zaostajao je u razvoju.

Svi su im savetovali da ga se odreknu, ali su roditelji rešili da se odsele iz rodnog grada i skrasili se u seocetu u blizini Minska. U blizini kućice bio je potok u koji je, prilikom šetnje sa ocem, dečak upao.

Otac ga je brzo izvukao, a dete je zaplakalo. Otac je bio zgranut i brzo ga odveo do žene, da se i ona uveri u čudo. Roditelji su detetu dali ime Mihail, u čast arhangela, verujući da će mu time obezbediti njegovu zaštitu. Kasnije su saznali da se taj potok zove Mihailovim u čast arhangela Mihaila.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog".

Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni/prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo. Arhangel Mihailo je predvodnik vojske anđela koja je učestvovala u stvaranju sveta i branila čovečanstvo od palih anđela.

Na današnji dan, veruje narod, obavezno treba moliti za izlečenje, ali i oprostiti grehe svim nevernicima i tada će im se ostvariti najveća želja - oni i njihovi najvoljeniji biće zdravi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Cika Velja

  I samo ime koje znaci vrhovni andjeo nesto otkriva! Pri stvaranju coveka Bog je rekao:"Hajde da stvorimo coveka po oblicju Bozijem"! Posto je upotrebljana mnozina,znaci da Bog tad nije bio sam! To je taj vrhovni andjeo,Boziji prvorodjenac,nama poznat kao Isus Hristos!!! On i u zavrsnoj borbi sa Sotonom Djavolom vodi vojsku andjela,i to je ona slika gde arhangel Mihailo "ubiva azdahu"...prazmiju koja je zavela Adama i Evu. To je taj Boziji prvorodjenac kome je Bog predao svu vlast,da bi izvrsio njegovu volju,i da bi na kraju,kada sve bude vraceno kako je Bog i namislio,Isus Hrist vlast predao onome kome ta vlast i pripada...STVORITELJU SVEGA!!!

  1
  4

  Podelite komentar

 • Davor

  Hvala ti bože i na daru tvom.Svako vam dobro zelim i od Boga sve blagosloveno nam bilo..Cini dobro,dobru se nadaj.🙏🙏🙏

  19
  1

  Podelite komentar

 • Tamo neki

  Vernici se secaju neki mnogo staru ljudi

  5
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima