• 0

Filozofski fakultet u Novom Sadu prva obrazovna ustanova sa besplatnim higijenskim ulošcima

Ulošci će biti besplatni * Ova akcija je rezultat inicijative pet studentkinja

  • 0
Studentkinje, devojke, racunar, laptop, konferencija, predavanje

Ilustracija, Foto: Lukas Olek / Caia Image / Profimedia

Filozofski fakultet u Novom Sadu od danas u svakom javnom toaletu ima besplatne higijenske uloške, a kao rezultat uspešne inicijative pet studentkinja. Tako je ovaj fakultet postao prva obrazovna ustanova u Srbiji u kojoj je, zahvaljujući volonterkama, realizovana ovakva ideja, navodi portal 021.rs.

Jelena Mirić, Milica Sekulić, Jovana Mrdalj, Dajana Jankov i Suzana Matić u januaru su ušle u jedinstvenu kampanju, kojoj je prethodila anketa među koleginicama sa fakulteta.

Kako za 021.rs pojašnjava Jelena Mirić, anketa je pokazala da postoji potreba da svaka žena ima na raspolaganju higijenski uložak u toaletu.

Higijenski ulošci

Foto: Pixabay

- Na osnovu fidbeka od 1.500 naših koleginica, shvatile smo da bi trebalo brzo da poradimo na ostvarenju ovog cilja. Aplicirale smo na konkurs "Šta nam teško" u okviru programa "Mladi su zakon" Ministarstva omladine i sporta i dobile jednokratna sredstva, koja smo poslednjih meseci pripremile u svrhu nabavke higijenskih uložaka. Nadamo se da će, uz pomoć donatora, drugih projekata i konkursa ova ideja biti dugotrajna, ali i da će Filozofski fakultet u nekom trenutku shvatiti da bi ovo trebalo da im postane prioritet i da finansijski podrže nabavku higijenskih uložaka - kaže Jelena Mirić za portal 021.rs.

Prirodni procesi kroz koje žene prolaze uslovljavaju nabavku različitih menstrualnih proizvoda, a surova istina je da mnoge žene širom sveta nemaju mogućnost da kupuju ove proizvode, među kojima su ulošci u najvećoj upotrebi.

Naročito su ugrožene devojke i mlade žene ukoliko imaju niska ili nemaju nikakva primanja, te su zbog siromaštva prinuđene da - nemaju nikakvu menstrualnu zaštitu.

Ovim pitanjem bavilo se pet studentkinja sa Filozofskog fakulteta, apelujući da je cela priča zapravo deo šireg pitanja o kojem se takođe malo govori.

- Ako želimo i šire da sagledamo sve, priča nas navodi na temu seksualnog obrazovanja i još jednu tabu temu o našem društvu o kojoj se ne priča, ali koja svakako ima posledice ako se ignoriše. U posledice možemo svakako ubrajati uticaj na zdravlje devojaka i žena, kako fizičko tako i mentalno, seksualno nasilje, diskriminaciju na radnom mestu, širenje opasnih mitova poput onih da se ne može zatrudneti tokom menstruacije, pa do raka grlića materice gde je Srbija peta u Evropi po oboljevanju i smrtnosti. Upravo zato što je naša dužnost da se borimo za bolje uslove za žene u našem društvu i za prilagođavanje različitih okruženja, poput fakulteta na kojima studentkinje provode velik deo vremena tokom školovanja, smatrale su da je neophodno da započnu razgovor, gde se rodila ideja o inicijativi za besplatne higijenske uloške na Filozofskom fakultetu - poručuju u ovoj inicijativi.

Video: Eksplozija i požar na Tehnološkom fakultetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima