• 82

Sledi postupak protiv ginekologa iz Pančeva, moguće 4 mere: Otkazao operaciju nevakcinisanoj pacijentkinji

Rešenje da su se stekli uslovi za pokretanje postupka doneo je Sud časti Regionalne lekarske komore, na koje lekar nema pravo žalbe

 • 82
Nalaz lekara, Opšta bolnica Pančevo, krivična prijava, Ivana Todorović

Foto: Tanjug/Belgrade Press, Privatna arhiva

Regionalna lekarska komora konstatovala je da su ispunjeni svi formalni uslovi da se protiv ginekologa dr Gorana Jankovića, zaposlenog u Opštoj bolnici u Pančevu, pokrene disciplinski postupak, nakon što je u svom lekarskom izveštaju naveo da odlaže operaciju pacijentkinji Ivani Todorović (38) iz Opova jer nije vakcinisana.

Kako se navodi u rešenju Suda časti Regionalne lekarske komore Beograd, u koji je Telegraf.rs imao uvid, ispunjeni su svi formalni uslovi za vođenje postupka protiv dr Jankovića.

- Dana 30. 07. 2021. godine, Ivana Todorović iz Opova podnela je predlog pred Sudom časti protiv spec. dr med. Gorana Jankovića, zbog odbijanja da pruži stručno mišljenje u vezi operativnog zahvata, dana 22. 07. u Opštoj bolnici Pančevo - navodi se u obrazloženju rešenja, koje je potpisala predsednica Suda časti, dr Snežane Kuzmanović.

Dalje se ističe da je utvrđeno da je taj predlog blagovremen i podnet od lica koje ima pravni interes za vođenje postupka, te da se odnosi na događaj koji može da bude predmet rasprave pred Sudom časti.

- Prijavljeni lekar je član ove Regionalne lekarske komore, pa je konstatovano da su ispunjeni svi formalni uslovi za vođenje postupka - navodi se u rešenju.

4 disciplinske mere

Protiv njega nije dozvoljena žalba i ovo rešenje smatra se konačnim.

U Lekarskoj komori Srbije (LKS) potvrđeno je za Telegraf.rs da je pacijentkinja podnela predlog za pokretanje prekršajnog postupka, protiv ginekologa G. J.

- Disciplinski postupak se može voditi do 2 godine od dana učinjene povrede profesionalne dužnosti i ugleda člana komore iz člana 40. ovog zakona, kada shodno članu 47. stav 4. u vezi sa stavom 1 istog člana Zakona o komorama zdravstvenih radnika nastupa apsolutna zastarelost vođenja postupka - navodi se u odgovoru LKS, koji je dostavljen Telegrafu.

Dodaje se i koju jednu od 4 disciplinskih mera Sud časti može da izrekne:

- To su javna opomena, zatim novčana kazna u visini do 20 odsto od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u republici u mesecu koji prethodi mesecu u kome se kazna izriče, zatim privremenu zabranu samostalnog rada u obavljanju određenih poslova zdravstvene delatnosti a četvrta mera je privremena zabrana samostalnog rada u obavljanju zdravstvene delatnosti - navodi se u odgovorima dostavljenim našoj redakciji.

Podsetimo, Ivana je kod doktora Jankovića došla na pregled na koji ju je uputio njen ginekolog, s obzirom na to da je već imala takozvano uvrtanje jajnika. Njen ginekolog ju je poslao dalje kod doktora Jankovića kako bi dao mišljenje o operaciji, da se ne bi ponovio taj prvi put, kada su morali da joj izvade jajnik.

Tužilaštvo prikuplja informacije 

Umesto da je lekar u OB Pančevo pripremi za operaciju, usledio je hladan tuš. "Sav hladni program se otkazuje do daljeg", tako je pisalo u izveštaju ginekologa dr Gorana Jankovića.

- Tumor markeri u granicama normale. Nevakcinisana. Na osnovu odluke Vlade Srbije, sav hladni program se otkazuje do daljeg ukoliko pacijenti nisu vakcinisani - stoji u lekarskom izveštaju pančevačkog ginekologa.

Nalaz lekara, Opšta bolnica Pančevo, krivična prijava, Ivana Todorović

Izveštaj dr Gorana Jankovića, Foto: Privatna arhiva

Ivana je protiv njega podnela krivičnu prijavu, a kako je navela, direktor Opšte bolnice u Pančevu ju je kasnije pozvao.

- Rekao mi je da ne postoji takav dopis, niti takva odluka, da ne zna otkud njemu takva informacija, da je on tu nešto pogrešno razumeo. Naveo je i da će me on operisati. "Nije problem da dođem", rekla sam mu, "ali od tužbe neću odustati" - ispričala je ranije za Telegraf.rs Ivana Todorović.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu kažu za Telegraf.rs da su oni primili krivičnu prijavu protiv dr Gorana Jankovića i da se prikupljaju podaci kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog dela.

- Trenutno se prikupljaju sva potrebna obaveštenja kako bi se utvrdilo da li ima elemenata bilo kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti - kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu.

Video: Direktor GAK Višegradska o povećanom broju rađanja beba i korona virusu kod njih i trudnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ☝️

  Čak i da je putnik u autobusu, ukoliko dodje do saobraćajne nesreće, doktor je dužan da pruži pomoć povredjenima ukoliko i sam nije povredjen. U suprotnom, ukoliko proba da prikrije svoje prisustvo i ne ukaže pomoć, snosi odgovornost.

  3
  0

  Podelite komentar

 • паун 54

  ДОКТОР ЈЕ У ПРАВУ. Могла је до сада а, није се вакцинисала. ДОКТОР ЈЕ У ПРАВУ : неће заразу да носи у свој дом. Решење : НЕКА ЈЕ ОПЕРИШЕ ДОКТОР КОЈИ НИЈЕ ВАКЦИНИСАН.

  2
  12

  Podelite komentar

 • Zeljko

  a kako bi se ponasao doktor da mu jr dosla na pregled Sandra Afrika ??

  6
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima