• 1

Topola još bez vode, restrikcija u 7 sela traje mesecima: "Situacija vanredna, molimo za strpljenje"

Sa uključenjem dodatnih izvorišta Vrela, Krečane i Božurnje, ukupni dotok vode ne prelazi 25 litara u sekundi

  • 1
Restrikcija vode, Topola

Foto: RINA

Izuzetno nepovoljna hidrološka situacija u Topoli bila je prisutna celo leto, a vodosnabdevanje bilo otežano. U sedam sela koja se nalaze na gradskom sistemu vodosnabdevanja kao i u samoj varoši sprovodi se restrikcija. Problem je premali dotok iz Jarmenovaca koji je skoro duplo manji nego u normalnim okolnostima.

Naime, u letnjoj sezoni iz Jarmenovaca dolazi oko 45 litara u sekundi vode a ovog leta zbog suše dotok ne prelazi 19 litara, prenosi RINA.

- Za stabilno snabdevanje grada potrebno je da bude dotok najmanje 35 litara u sekundi. Kada sakupimo dovoljno vode u rezervoarima puštamo parcijalno sela, međutim, s obzirom da ni taj nivo nije dovoljan, gornji delovi sela ne dobijaju vodu. Uprkos našim planovima koje redovno prenosimo građanima, zbog nedolaska vode u gornje delove sela poput Žabara, Plaskovca, ostavimo uključenje na još 24 časa, ali, često ni to ne bude dovoljno da svi građani dobiju vodu - saopšteno je u JKSP Topola.

Sa uključenjem dodatnih izvorišta Vrela, Krečane i Božurnje, ukupni dotok vode ne prelazi 25 litara u sekundi.

- Trudimo se da izađemo svima u susret i svesni smo da stanovnici sela po nekoliko dana nemaju vodu, ali nažalost, prateći zakonske okvire kao i odluku Opštinskog štaba za vanredne situacije, jezgro grada ima prioritet u vodosnabdevanju dok se za seoska područja oslanjamo na alternative vodosnabdevanja koje građani najčešće imaju. Takođe, organizujemo i slanje cisterne sa vodom za piće, najčešće u Žabare (Panjevac i Čalane), zatim u Mitrovčić, Vaganac i Lipovac. Situacija je vanredna i mi molimo građane za strpljenje, razumevanje i racionalnu potrošnju vode u gradu, dok se hidrološke prilike ne poboljšaju - saopšteno je iz JKSP Topola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima