≫ 

Advokati otkazali sva suđenja, danas štrajk upozorenja

Advokati u celoj Srbiji neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetka, pa čak ni u pritvorskim predmetima, postupcima prema maloletnicima i postupcima po privremenim merama

  • 1
protest, advokati Foto: Printskirn/Tanjug

Sva suđenja u Srbiji zakazana za petak, 24. septembar, odlažu se jer su advokati u jednodnevnom štrajku upozorenja.

Takvu odluku doneo je dan ranije Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS), u znak protesta protiv pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa troškovima za obradu kredita i naplatu premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Kako se navodi u odluci AKS, 24. septembra advokati u celoj Srbiji neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetka, pa čak ni u pritvorskim predmetima, postupcima prema maloletnicima i postupcima po privremenim merama.

Obustavom rada advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje objavljenim pravnim stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, kojima se na direktan način narušava pravna sigurnost građana Srbije i menja dosadašnja sudska praksa sudova“, navodi se u saopštenju AKS.

Advokatska komora Srbije je upozorila da doneti pravni stavovi predstavljaju poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Republike Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana.

Kako je navedno u saopštenju, "u toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pisane podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta“, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ex judge

    25. septembar 2021 | 13:30

    Prosecna naknada, koju su gradjani korisnici kredita platili bankama, je iznosila oko 1000 din. Toliko u proseku gradjani koji su tuzili banke i dobiju. Medjutim, u najvecem broju slucajeva, advokat je otkupio potrazivanje, sa svim pravima i obavezama, isplativsi 1000 din unapred. Tako da advokati u proseku naplate 68'000 din!!! po tuzbi za naknadu, jer oni naplacuje punu tarifu tuzbe, rocista, podneske, izvrsenje itd. Od do sada naplacenih cca 60 miliona Evra od banaka!!! manje od 1 milion je otislo gradjanima. Mozda je sada jasnije zasto se (pojedini) advokati toliko bune!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA