≫ 

Brnabić: Tema o kovid propusnicama i dalje na stolu, cilj da se mladi vakcinišu protiv korone

Premijerka Srbije je navela da kod mladih od 18 do 30 godina starosti imamo samo 21,5 odsto vakcinisanih, što je ljudski poražavajuće

  • 18
Ana Brnabić, portret

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da je tema o uvođenju kovid propusnica u Srbiji i dalje "na stolu" i navela da je u našoj zemlji nešto više od 53 odsto populacije vakcinisano.

- Još je na stolu tema kovid propusnica, koja se, koliko god sam pričala i ovde u Njujorku, koristi da bi se mladi motivisali da se vakcinišu. To nije mera koja će nas zaštiti od zaražavanja, pošto se možete zaraziti i napolju, već je motivišuća mera. Zato apelujem, molim, verujem u građansku solidarnost - rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja pred Generalnom skupštinom UN.

Kaže da treba da se zapitamo koje su granice individualne lične slobode i šta ona u današnjem svetu u ovim uslovima znači, kao i da li treba preispitati te stvari.

- Nemam odgovor i to je pitanje za filozofe i sociologe, i čovečanstvo će se baviti ovim pitanjima. Mislim i oslanjam se uvek na ličnu odgovornost i ozbiljnost, na građansku solidarnost. Verujem i dalje u razgovor, edukaciju i apele, trenutno imamo nešto preko 53 odsto populacije koja je vakcinisana, u centralnim gradskim opštinama u Beogradu već 77 odsto vakcinisanih, tako treba i u celoj Srbiji - rekla je ona.

Brnabićeva je navela da kod mladih od 18 do 30 godina starosti imamo samo 21,5 odsto vakcinisanih, što je ljudski poražavajuće.

Lončar: Vlasnici kafića mogu da zabrane ulazak nevakcinisanima

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u Nišu da su kovid propusnice spremne, ali da odluka još nije doneta.

- O toj odluci se razgovara, razmišlja i traži se najbolje rešenje - kazao je Lončar novinarima tokom obilaska Doma zdravlja u Nišu.

Ministar je rekao da svako ko je u prilici, misleći na vlasnike lokala, ne mora da čeka tu odluku, da može da je uvede, jer je reč o zaštiti života ljudi i zdravlja.

Krizni štab, sednica, Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodao je da će dati jedan predlog i pozvao da svi stanu iza toga.

- Apelujem na sve u Nišu, u Srbiji koji drže restorane, kafiće da pokažu tu vrstu odgovornost i kažu ''u moj kafić, restoran mogu da uđu samo vakcinisani'' - rekao je ministar i naglasio da za takvu odluku građanima nije potrebna "nikakva država, nikakva odluka, ništa".

Lončar je dodao da garantuje da će se na taj način za 10 do 15 odsto podići procenat vakcinisanih.

Na pitanje šta će biti ako zbog takvog stava neko tuži vlasnika lokala, Lončar je odgovorio da će preuzeti odgovornosti i odgovarati za svakog tog vlasnika koga budu tužili.

Video: Kon o kovid propusnicama: Zakočeni smo, jer je odmah u startu rečeno da je to protiv Ustava!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    25. septembar 2021 | 08:19

    Ostavi mlade na miru, a ti se pelcuj svaki dan.

  • Vlada

    25. septembar 2021 | 08:38

    Pa zasto onda u Beogradu korona divlja ako ima 77 posto vakcinisanih.Nesto tu racunica ne valja.Vise niko ne govori o kolektivnom imunitetu a bolnice su pune vakcinisanih sa dve pa cak i sa tri doze.Najbolje da nevakcinisanima zabranite da izlaze iz svojih domova.I da im ukinute plate.To bi,po vama,sigurno resilo problem.Eno Izrael priznaje kovid propusnice samo ko se vakcinisao trecom dozom.Za 6 meseci ce biti cetvrta,tako da se preferansko licitiranje samo nastavlja.

  • MLADOST.

    25. septembar 2021 | 10:02

    MI MLADI💉💉💯💯💯 NEĆEMO 💉 TO JE NAŠA ZADNJA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA