≫ 

Počasni konzul, svetski putnik i priznati stručnjak: Ko je dr Miodrag Colić koji je godinama ulepšavao Srbe?

Sa bratom Milanom od 1989. godine suvlasnik je Bolnice Colić. Od 2010. godine nekoliko godina bio je počasni konzul Republike Peru. Obišao je sve zemlje sveta (195 po spisku UN) i o tome napisao dvojezičnu knjigu Moj put oko sveta / My Journey Around the World

  • 8
Dr Miodrag Colić

Printskrin: Youtube/RTS Program za dijasporu - Zvanični kanal

Čuveni plastični hirurg Miodrag Colić preminuo je danas u 64. godini. 

Prof. dr Miodrag Colić je bio svetski priznat specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Bio je vrhunski stručnjak sa preko 30 godina iskustva. Godine 1989. osnovao je jednu od prvih privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji zajedno sa svojim bratom Milanom, koja će prerasti u Specijalnu bolnicu za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, čiji je bio suvlasnik.

Za 30 godina rada kroz njegove ruke je put do lepote našlo preko 25.000 ljudi. 

- Morali smo sami da pišemo pravila. Nismo imali na koga da se ugledamo. Sve je krenulo iz jedne zgrade, garsonjere u kojoj smo brat i ja radili. Sudarali smo se na stepenicama sa komšijama koji su unosili kacu sa kiselim kupusom u isto vreme kada smo mi unosili aparata za liposukciju. Pitaju nas je li to nova verzija kace, odgovaramo: "Nije, to je za čvarke"- pričao je nedavno za Telegraf njegov brat Milan, prisećajući se njihovih početaka. 

Doktor medicine Miodrag Colić, stariji brat, bio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i šef Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, kao i predsednik Udruženja plastičnih hirurga Jugoslavije i potom Srbije. Takođe je osam godina bio direktor Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

U Međunarodnom udruženju za estetsku plastičnu hirurgiju (ISAPS) bio je najpre nacionalni sekretar za Srbiju, potom šef nacionalnih sekretara, čime postaje član Borda ovog udruženja, zatim generalni sekretar i potpredsednik ove značajne asocijacije posvećene napretku i edukaciji u estetskoj hirurgiji.

Usavršavao se u Brazilu kod legendarnog Iva Pitangija i drugih poznatih stručnjaka, u Meksiku – kod Monasterija, u Španiji, Francuskoj, SAD…

U zemlji je organizovao mnoge međunarodne skupove plastičnih hirurga koji su dolazili na njegov poziv da održe predavanja i kurseve. Kao nacionalni sekretar ISAPS-a dobio je organizaciju Kursa ove asocijacije na Svetom Stefanu 2005. godine, kome je prisustvovalo oko 40 eminentnih predavača, što nije zabeleženo ni na jednom stručnom sastanku ovog udruženja.

Profesor Colić je bio zadužen za razvoj estetske hirurgije u manje razvijenim zemljama sveta, pa je ispred Udruženja organizovao kurseve u Kini, Uzbekistanu, Kazahstanu, kao i simpozijume u Beogradu, Kušadasiju, Ohridu, Sarajevu, Budvi.

Bio je član oko 20 svetskih asocijacija za plastičnu i estetsku hirurgiju, predstavnik IPRAS-a za Evropu, profesor Međunarodnog univerziteta Albert Švajcer u Ženevi, a intenzivno se bavi i humanitarnim radom.

Sa bratom Milanom od 1989. godine suvlasnik je Bolnice Colić. Od 2010. godine neko vreme bio je počasni je konzul Republike Peru. Obišao je sve zemlje sveta (195 po spisku UN) i o tome napisao dvojezičnu knjigu Moj put oko sveta / My Journey Around the World.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bakica

    25. septembar 2021 | 21:51

    Tuzno je kad odlazi čovek u godinama kada svojim ogromnim znanjem i iskustvom može još puno da učini za društvo i mlade. Naš i svetski strucnjak i humanista. Saučesce porodici za nenadoknadiv gubitak.

  • Ja

    25. septembar 2021 | 22:18

    Doktor je cesto bio na neurologiji ...imao je probleme sa paralizom misica..laka ti zemlja moj doktore.

  • Dasa

    25. septembar 2021 | 22:28

    Veliki gubitak! Duboko saucesce porodici...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA