≫ 

Obišli smo Tominu kuću u selu Pečenjevce, u koju godinama niko nije ušao: Dočekao nas tužan prizor

Već decenijama u Pečenjevcu nema nikog od Tomine rodbine

  • 35
Staniša Cvetanović kuća Tome Toma Zdravkovića

Foto: Telegraf/D.Kocić, Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Legat Tome Zdravkovića u leskovačkom selu Pečenjevce, odakle je veliki pevač krenuo na put slave, čuva kafana "Tomina priča". Rođaci Saša Cekić i Staniša Cvetanović pretvorili su je u svojeverstan muzej, napunivši je brojnim stvarima koje veličaju delo njihovog slavnog komšije. Iz tog razloga brojni turisti iz celog regiona koji ni posle tri decenije otkako je preminuo ne zaboravljaju čoveka koji je kroz svoje pesme, dušu darivao, dolaze na ovo mesto.

Međutim, malo ko zna da se samo nekoliko stotina metara od kafane nalazi porodična kuća Zdravkovića. Rođen u Aleksincu, Toma se u ranom detinjstvu preselio u Pečenjevce, pa se njegovo rodno mesto skoro ni ne pominje, jer je ovo leskovačko selo veliki pevač smatrao svojom postojbinom.

Već decenijama u Pečenjevcu nema nikog od Tomine rodbine, brat Novica i sestra Mirjana su mu preminuli, a Ivan živi u Pančevu. Toma se ženio četiri puta, iz dva braka ima decu, sina Aleksandra koji je u Kanadi i ćerku Žaklinu koja živi u Holandiji. Verovatno iz tog razloga, kuća iz koje je Toma potekao, pretvorila se u ruinu, na žalost Pečenjevčana koji bi joj želeli drugačiju sudbinu.

- To je ruglo, ruševina, sve je uraslo, tamo niko nije ušao godinama. Bilo bi lepo da se ta kuća i plac pretvore u lep muzej, da se sačuvaju njegove stvari, da se na taj način oživi njegovo delo. Međutim, Toma ima više naslednika, osim brata, tu su deca i unuci, potrebna nam je njihova saglasnost za sve što bismo želeli da uradimo. To je velika investicija, morala bi opština Leskovac da pomogne, verujem da to ne bi bio problem. Međutim, pre nego što se bilo šta učini, neophodno je da naslednici njegovo imanje poklone opštini, da bismo krenuli sa radovima - objašnjava Pečenjevčanin Staniša Cvetanović, suvlasnik kafane "Tomina priča".

Leskovčani su ipak našli način da se oduže čoveku koji ih je proslavio, pa je u ovom gradu podignut spomenik Tomi Zdravkoviću, a u Pečenjevcu spomen česma.

Takođe, zvaničnici, prijatelji, ali i mnogi meštani, obilaze grob slavnog pevača, što će učiniti i 30. septembra, kada se navršava trideset godina od njegove smrti.

Video: Vlasnik kafane posvećene Tomi Zdravkoviću: Tominu priču posećuju obožavaoci iz cele bivše SFRJ

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alegra

    27. septembar 2021 | 11:41

    Toma je bio pevač i to mu je bila profesija koju je dobro radio i zaradjivao kao i svi ostali ljudi koji rade i zaradjuju pa ih niko ne veliča.Nemojte preterivati.Toliko profesionalaca u svom poslu iz raznih oblast imate danas pa ih niko i ne spominje.Bio je pevač koji je sve što je imao izgubio u kafanama i kockarnicama.Po čemu je zaslužio toliko hvalisanje.

  • P

    27. septembar 2021 | 08:38

    Pa sto je cerka i sin ne poprave, puni para, nece valjda ovaj jadan narod da odvaja od svojih usta.A i neka zenajenasledila penziju

  • Pancevac

    27. septembar 2021 | 08:45

    Raspada se kuca kada nema ko da je odrzava. Deca u belom svetu, a brat Ivan nikada ga nisam video treznog...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA