≫ 

Škola nije kaznena već vaspitna ustanova. Radićemo sa učenicama: Direktor nakon strašnog nasilja u Maloj Krsni

Trinaestogodišnjakinja jede na slamčicu nakon strašnog nasilja koje je doživela

  • 36
Osnovna škola Đura Jakšić Mala Krsna

Foto: os-djjaksic.rs, Shutterstock

Škola ima nultu toleranciju na nasilje i veoma je ozbiljno shvatila ovaj slučaj koji se dogodio. Preduzimamo sve aktivnosti kako bismo pružili adekvatnu pomoć i podršku i učenicama i njihovim roditeljima, iako se incident desio van škole.

To za Telegraf kaže Slađana Ćirković, direktorka OŠ"Đura Jakšić" u Maloj Krsni, čije su dve učenice napale trinaestogodišnjakinju kojoj je tom priliko iščašena vilica. Podsetimo, ova učenica doživela je 16. septembra stravično vršnjačko nasilje - zadobila je ozbiljne psihičke i fizičke traume, uključujući iščašenje vilice, zbog čega sada jede na slamčicu. Nju su napale dve devojčice koje su starije godinu dana.

U školi za naš portal navode da su ispitali slučaj i preduzeli mere.

- Na sastanku Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja pročitane su izjave učenika – učesnika i svedoka tog incidenta – koje su date u prisustvu roditelja. Na osnovu tako utvrđenih činjenica i stava učenica i njihovih roditelja, doneta je odluka da se pojača vaspitni rad sa svim učesnicama ovog incidenta, uz učešće roditelja - navode u školi.

S obzirom da, kako kažu, škola nije kaznena, već obrazovna i vaspitna ustanova, Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja doneo je Operativni plan zaštite koji podrazumeva i rad sa svim učenicama, uz uključivanje njihovih roditelja.

- Taj plan podrazumeva radionice, svakodnevni individualni savetodavni rad psihologa sa učenicama, pojačano dežurstvo nastavnika u školi za vreme odmora, razgovor i saradnju sa roditeljima. Škola će pratiti rezultate pojačanog vaspitnog rada i dalje ponašanje učenica. Ukoliko pojačani vaspitni rad ne da rezultate, škola će pokrenuti disciplinski postupak protiv učenice/učenica koja/koje vrše povredu zabrane nasilja, u skladu sa Zakonom. Roditelji su uključeni u rešavanje nastale situacije - kažu za Telegraf.

Navode i da je učenica 7. razreda A.D. dobila i dobija od strane stručne službe u školi naophodnu podršku i redovno pohađa nastavu. Rad je, dodaju, planiran i sa druge dve učenice.

Majka napadnuta devojčice nedavno je izjavila da je devojčica i dalje u lošem psihičkom stanju iako ide u školu. Iako dve nasilnice ne dolaze na nastavu, ona strahuje od susreta s njima.

- Dete se rasplakalo jer prete mom mlađem sinu preko sestre jedne od njih, ali i ćerkinoj najboljoj drugarici kad je sretnu na ulicu. Rekla mi je: "Mama, one će opet stati ispred mene, šta ja tada da radim? Plašim se." Deca su se promenila prema njoj, u hodniku škole je zadirkuju i dovikuju: "Stop vršnjačkom nasilju" - ispričala je majka devojčice.

Video: Zastrašujući snimak vršnjačkog nasilja u Barajevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lakis

    27. septembar 2021 | 10:18

    U normalno vreme ove male nasilnice bi bile po hitnom postupku izbačene iz škole.

  • Dana

    27. septembar 2021 | 11:36

    Majko i oče žrtve ne ponasajte se i vi kao zrtve nego tuzbu sudu podnesite sto pre da vam isplate odstetu roditelji nasilnica i skola i trazite ispis te dve odmah od skole.Uzmite advokate i po svim medijima udrite po tim nevaspitanim devojcurama.Borite se do zadnjeg da ih smeste u dom.Svi su roditelji uz vas i podrzace tu borbu.Dosta vise prenemaganja skola oko pitanJa nasilja to se NE MOŽE TOLERISATI I MORA SE OŠTRO KAZNITI ISPISOM NASILNE DECE.Ministar lično da ih ispiše i pokaže stop nasilju!

  • pera

    27. septembar 2021 | 10:34

    Ja kao roditelj, da mi neko ovako prebije dete zavrsio bih u zatvoru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA