≫ 

Svetski žiri odlučio: Učiteljica i fizičar iz Srbije bez plasmana u top 50. Primili nagrade za uspeh u zemlji

Novosađanka i Zaječarac se kao predstavnici prosvete takmičili za nagradu od 1.000.000 dolara

  • 2
Mladen Šljivović, Vesela Mačkić Foto: Udruženje "Živojin Mišić"

U izboru za najboljeg nastavnika na svetu ove godine iz Srbije našlo se dvoje predstavnika - nastavnik fizike iz Zaječara Mladen Šljivović i učiteljica iz Novog Sada Vesela Mačkić. Poznaju se, međusobno cene i pobednici su za 2021. na nacionalnom izboru za predstavnike za Global Teacher Prize.

Plasirali su se na svetsko takmičenje među predstavnike gotovo svih zemalja sveta, a oduka međunarodne komisije nedavno je stigla. Nažalost, nijedno od njih dvoje nije ušlo u izbor prvih 50, kojima se, između ostalog, smeši i novčana nagrada od milion dolara.

- Stigla nam je informacija pre dve, tri nedelje - kaže Mladen u razgovoru za Telegraf.rs: - U oktobru se ta brojka svodi na deset, a krajem oktobra ili početkom novembra bira se pobednik.

Kaže da nije stigao da pogleda ko su odabrani, zbog tekućih obaveza u vezi sa održavanjem nastave u aktuelnim epidemiološkim okolnostima, međutim, čuo je da ima zaista posebnih priča, te da su u vrlo teškim uslovima neki od nastavnika uspeli da izvedu magiju.

Ipak, za učiteljicu Veselu i nastavnika Mladena, u proteklim danima stigle su i lepe vesti, takođe na profesionalnom planu. Pre nekoliko dana uručene su im nagrade iz aprila, kada su proglašeni za najbolje u Srbiji.

- Nisam ušao u top 50 svetskih, ali biti i jedan od najboljih u Srbiji je ogromna čast - rekao nam je.

Za najboljeg ga kandidovali raniji uspesi

Podsetimo, za najboljeg na svetu kandidovale su ga brojne nagrade sa osnovcima i srednjoškolcima. Sa republičkih takmičenja on i njegovi učenici doneli su 33 nagrade. Dobio je i dve evropske nagrade za za najbolje projekte - 2017. i 2020. Nagrađen je i za karijerno vođenje 2019. Posebno mu je drago što se time našao u društvu Beogradskog univerziteta koji je istu nagradu poneo godinu dana ranije.

Ujedno, autor je više predavanja koje je izvodio po stručnim skupovima i vebinarima, čak na evropskom nivou. Autor je i objavljenih radova na temu obrazovanja. Takođe, vodi program učeničke kompanije u kojoj učenici prave, pa prodaju proizvode.

- Sa nekim novim dostignućem možda nekad iznova budem konkurisao za nagradu za najboljeg u svetu - rekao nam je, u takmičarskom duhu.

Video: Ovo je dečak iz Čačka koji može da izvuče koren iz bilo kog broja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    30. septembar 2021 | 07:59

    Bravo! Treba nam jos vise posvecenih ucitelja i profesora. Divim se ljudima koji od svog posla naprave umetnost i poseceno rade!

  • Nastavnik

    30. septembar 2021 | 09:08

    Čestitke za kolege!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA