≫ 

Vandali je gađali sa 50 kamenica a vlasnik je za 2 dana obnovio sam: Ova stara kuća opet je jedna od najlepših

U ovoj kući, koja oslikava duh vremena iz kog potiče, snimani su "Koreni” ,"Vreme zla", "Muzika u Velikom ratu", "Božićni običaji"

  • 0

Kuća opet sija punim sjajem! Dva dana mukotrpnog rada od jutra do mraka, ali sa puno volje i želje da joj vratim stari sjaj.

Ovako se pohvalio Dragan Gligorijević, vlasnik jedne od najstarijih i najlepših kuća u Srbiji, koju su vandali pre mesec i po dana oštetili, gađajući je sa više od 50 kamenica. Razbili su sve prozore i oštetili prelepi stari most koji vodi do ove dvospratnice.

Inače, reč je o kući staroj 137 godina u selu Donji Račnik kod Jagodine, koja izgleda identično kao u vremenu iz kojeg potiče i u kojoj su snimane čuvene serije "Koreni”, ,"Vreme zla", "Muzika u Velikom ratu", "Božićni običaji"... Njen vlasnik je uložio puno vremena i novca da bi kuća ostala sačuvana, a sad ju je i potpuno sam obnovio nakon napada vandala.

- Bogu hvala da sam "vredan i radan" i da puno stvari radim sam tako da sam uspešno zamenio stakla. I sad mogu da odahnem i čekam zimu ne plašeći se da će voda da probije prozore. Hvala vam svima na podršci i komentarima koje ste mi napisali a i prijateljima koji su mi ponudili pomoć, kako radno, tako i sa staklima. Hvala vam kao da ste mi pomogli, to se pamti. Nadam se da ovako nesto nikad neće da se ponovi, ali preventivno uskoro montiram kamere a videću i sa osiguranjem da se obezbedim jer ovaj dragulj treba sačuvati od zaborava. Živeli prijatelji moji, vaš Gliga - napisao je on na Fejsbuku.

Dragan do dan danas ne zna ko je to učinio, nadležni još ne saopštavaju nikakve informacije o počiniocima. Kada se sve desilo, Dragan je polu u šali, polu u muci, napisao "Ću puknem", pa onda na Fejsbuku olakšao dušu i naveo šta se sve zbilo.

- Ja 27 godina čuvam ovu kuću ni jedan ekser mi nije falio. I most mi je srušen i sva stakla su mi polomljena. Preko 50 kamena sam našao u kući, a to običan seljak neće da se savija 50 puta i gađa - ispričao je tada očajni Gligorijević.

Ipak, potrudio se da priča dobije srećan kraj.

Inače, kuću su pre 137 godina podigla četiri brata - Aca, Aksentije, Đorđe i Antonije Kostić.

Aca je bio prvi školovani čovek u selu i komandant uprave u selu Bagrdan za vreme Prvog svetskog rata. Kostići su bili imućni. Imali su mnogo ovaca, zemlje, mnogo para, čak 20 slugu. Nakon ženidbi, braća napraviše na svom imanju četiri kuće, ali je ova koja je glavni junak priče bila najlepša. I ko će je dobiti? Priča se da je odluka donesena izvlačenjem drvaca. Pripala je Aci.

Danas Dragan o njoj brine do te mere da je muzejski očuvana. U kući su sačuvane čak i kadice, drvena korita, češagije, grnčarija, ramovi za tkanje. Dragan se odricao luskuznih putovanja i letovanja ne bi li očuvao kuću koja je za njega više od samih zidina.

- U njenim su temeljima koreni moje porodice, u njoj osećam toplinu i energiju, deo sam nje. Ona je podsetnik ko sam i odakle, ona je predstavnik stare srpske kuće, spomenik - ispričao je on.

Video: Unuk rešio da obnovi dedinu kuću staru 200 godina: Veliki deo posla je sam odradio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA