≫ 

Da li je selo Pečenjevce dobilo naziv po pečenju? Ovde je živeo Toma Zdravković, u prošlosti ga palili Turci

Postoje tri legende o nastanku naziva Pečenjevca, a jedna od njih ide u prilog teoriji da je nastala zbog pečenja

  • 1
Pecenjevac Pecenjevce Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kad kažete Pečenjevce, šta vam je prva asocijacija? Da li vam je pečenje? I da li je naziv ovog mesta kod Leskovca nastao po pečenju?

Restoran Tomina priča u mestu Pečenjevac ipak, poznat je po roštilju, prenosi sajt Megafon.co.

- Imamo Tominu pljeskavicu, Tomin gulaš, Tominu salatu. To nema niko u našem kraju - kaže Staniša Cvetković iz Tomine priče.

Postoje tri legende o nastanku naziva Pečenjevca, a jedna od njih ide u prilog teoriji da je nastala zbog pečenja.

- Prvo je bila legenda da je neki Ban bio boj na Bojniku i da je onda zamolio da se za njega ispeče pečenje kod manastira Svete Marije koji se danas nalazi u središtu sela Pečenjevce. To je jedna legenda, pa je tako po tom pečenju selo dobilo naziv. Da je po pečenju, po meni, zvalo bi se Pečenjevce - smatra Ivana Bošković.

Neki ga zovu Pečenjevac, neki Pečenjevce. Tabla na ulazu u ovo mesto kaže Pečenjevac. Ali na spomeniku koji su meštani digli Tomi Zdravkoviću piše Pečenjevce. Ivana Bošković master profesor srpskog jezika i autorka knjige Ojkonimi leskovačke opštine koja se upravo bavi nazivima sela i naseljenih mesta kaže da je otkrila da se ovo mesto nekada zvalo Pečenevce:

- Kako je pravilno? Ja sam napisala selo kao Pečenjevce. Inače, tendencija je da se od oblika srednjeg roda – Pečenjevce, sa nastavkom -ce, nazivi sela menjaju u imena muškog roda sa tim nastavkom -ac. Dakle, Pečenjevac bi bila samo jedna novija verzija, ali ja sam u mojoj studiji zabeležila Pečenjevce kao Pečenjevce, ne kao Pečenjevac.

Ostale legende

- Po drugoj legendi, selo su palili Turci, i to zajedno sa stanovnicima. Često sam nailazila na ove legende koje su vezane za Turke, ali u stvari, ova imena su mnogo starija od Turaka, ona potiču iz vremena mnogo pre nego što su Turci došli, pre nego što su nas Turci zarobili, ona su još popisana u turskom defteru, tako da te legende padaju u vodu - kaže Ivana.

Ivana zaključuje da je ipak najverovatnije ovo mesto dobilo naziv prema trećoj legendi, a ne, po pečenju.

- I treća je legenda, sada zaista ima veze sa Turcima, je da je ovo selo dobilo naziv po Pečenezima. To je tursko tatarsko pleme koje je još u 11. veku preko Bugarske došlo na Balkan - zaključuje Ivana.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Pečenjevcu je bilo oko 1.500 stanovnika.

- Imamo lepu infrastrukturu, imamo sve, ali nemamo ljude - kaže Staniša iz Pečenjevca.

Kao i u većini manjih mesta u Srbiji, i ovde je problem odlazak stanovništva u veće gradove. Da bi poboljšali ponudu svog rodnog mesta, vlasnici restorana Tomina priča otvorili su ga 2014. godine.

Tomina kuća u Pečenjevcu danas je prazna. Ali njegovi nekadašnji prijatelji i komšije, pa i generacije posle njega, ga ne zaboravljaju.

Video: Išli smo u kafanu posvećenu Tomi Zdravkoviću u njegovom rodnom Pečenjevcu: Sve podseća na njega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pecenjevce

    28. septembar 2021 | 16:24

    Prvo da razjasnimo, selo se zove Pecenjevce. Od kad znam za sebe taj i taj je iz Pecenjevce, idem u Pecenjevce, vracam se isto iz Pecenjevce. E kad su ovi skolovani dosli nikako u padeze nisu mogli da smeste Pecenjevce pa su polako ali sigurno krenuli sa prepravkom u Pecenjevac. Ali selo se zove Pecenjevce i njegov naziv i nije iz jezika sa padezima. Zemlja plodna, prolazi pruga Solun Beograd, ljudi rade u Leskovcu i Nisu, a sade i krompir. Tomini bili siromasni, on na voz pa u kafanu, dok ga nije zapazila Silvana.... Jedan i jedinstveni Toma Zdravkovic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA