• 0

Jedna "šetnja po lekarima" manje: Recepte za lekove u budućnosti će moći da pišu i specijalisti

Očekuje se da novina dovede do smanjenja broja poseta izabranim lekarima

  • 0
Devojka žena lekovi krevet prehlada sinusi nos maramica

Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja raspisalo je tender za proširivanje funkcionalnosti modela za propisivanje lekova. To praktično znači da će elektronske recepte za lekove na listama A, A1, D, kao i za MTP pomagala, moći da pišu i lekari specijalisti, a potom će ih, takođe elektronski, odobravati lekari opšte prakse. U prevodu, jedna šetnja manje za pacijente.

Ova novina, kako se navodi, dovešće do smanjenja broja poseta izabranim lekarima od strane osiguranika, skraćenja vremena od propisivanja do odobrenja recepta i bržeg pristupa lekovima propisanih od strane lekara specijaliste, ušteda u papiru i smanjenja mogućnosti grešaka i zloupotreba, piše eKapija.

Ubuduće, lekar specijalista će, koristeći aplikaciju, propisivati elektronski recept pacijentu, koji će se zatim pojaviti na platformi za realizaciju recepata u apotekama. Izabrani lekar, odnosno lekar opšte prakse, biće u obavezi da u roku od 24 časa odobri recept ili da zahteva dodatno objašnjenje od strane lekara specijaliste.

Kako bi došao do informacije o statusu odobrenja recepta, pacijent će imati mogućnost da nazove lekara kako bi saznao da li je i šta odobreno, ili da to proveri putem pristupa svom elektronskom zdravstvenom kartu preko Portala pacijenta - eZdravlje.

I lekar specijalista takođe će dobiti povratnu informaciju o statusu odobrenja i realizaciji elektronskog recepta u apoteci, piše Ekapija.

Dodatna zanimljivost je i da će prilikom rada sa pacijentom ili prilikom otvaranja zahteva za odobrenje, izabrani lekar imati mogućnost da uspostavi kanal komunikacije sa lekarom specijalistom, putem tekstualne poruke ili video glasovnog poziva. Ista takva komunikacija biće omogućena i između pacijenta i farmaceuta.

Još jedna od novina biće mogućnost izbora apoteka od strane pacijenta, za podizanje lekova kod osetljivih dijagnoza. Konkretno, izabrani lekar predočiće pacijentu u slučaju specifičnih lekova, poput narkotika, opciju izbora apoteka u kojima može da ih podigne.

U slučaju da osiguranik neće da koristi ovu mogućnost, lekove može da podigne u bilo kojoj apoteci u sistemu eRecept.

Novi modul imaće i kontrolne mehanizme za sprečavanje zloupotreba, pa će tako biti definisano minimalno vreme koje je neophodno za podizanje recepta, odnosno da pacijent dođe do prve najbliže apoteke nakon propisivanja recepta, a biće definisana i maksimalna dozvoljena rastojanja kada je reč o podizanju lekova u apotekama van okruga filijale RFZO gde je recept propisan.

Takođe, radi sprečavanja zloupotreba uvodi se i mogućnost personalne elektronske autentikacije osiguranika prilikom podizanja lekova u apoteci - posle pokretanje realizacije recepta, u slučaju da pacijent ima aktiviranu ovu funkciju, sistem treba da pošalje elektronski zahtev za autorizaciju preko mobilne aplikacije, i ne može da pokrene izdavanje leka dok ga pacijent ne odobri.

Država je rešila da zloupotrebama u vezi sa izdavanjem lekova stane na put i na Kosovu i Metohiji, pa će tako za korisnike u južnoj srpskoj pokrajini stepen autentikacije vezan za e-recepte biti povećan i minimalno dvofaktorski - putem korišćenja državnog servisa za autentikaciju građana, preko sms koda autentikacije i putem specijalizovane mobilne aplikacije za autentikaciju u postojećem sistemu.

Video: Naša ekipa proverila je stanje po kovid ambulantama širom Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima