≫ 

Kočović prognozirao novi korona rekord, sada kaže da je najgore prošlo: Uprkos "crnom" utorku, beležimo pad

Prema poslednjim proračunima kraj četvrtog talasa pomerio se na 18. decembar

  • 64
Petar Kočović Printskrin: Youtube/Novo jutro

Profesor informatike Petar Kočović prognozirao je uz pomoć svog matematičkog modela da je mogući broj zaraženih u ovom talasu epidemije korona virusa viši od 7.400 zaraženih. Nakon što je neslavna prognoza ostvarena, u razgovoru za Telegraf.rs kazao je da je najgore prošlo, te da je pik za nama. Danas navodi i da se uprkos visokim brojkama, među kojima najvišom zabeleženom u utorak 28. septembra, beleži i blag pad u broju zaraženih, a procenjuje i kraj talasa, koji se, kaže, pomerio na 18. decembar.

- Pik je jedna tačka, jedan dan. To je tačka posle koje se kreće u pad - rekao nam je Kočović navodeći da je pik dosegnut, te da smo već sedam dana u padu.

- Matematički pik je bio 23. septembra. Tada smo imali 6.480 obolelih - kazao je profesor.

Kako dalje navodi, bez obzira na najveći broj zaraženih od pre dva dana, kriva je pokazala blagi pad.

- Računajući od pretprošlog petka do prošle nedelje imali smo pad koji je veći od čekivanog broja zaraženih u ovoj fazi. Poslednji brojevi su možda posledica realne zaraze, a možda toga što za vikend nisu ubeležili sve, pa se to prelilo na ponedeljak i utorak - kazao nam je navodeći da oboleli rezultate dobijaju tokom dana, ali da u pojedinim mestima statistika kasni.

Ocenjuje da su opšta očekivanja da pad broja zaraženih bude nagliji, ali to nažalost nije slučaj.

Kako je u razgovoru za Telegraf.rs rekao 10. septembra, najveći broj zaraženih mogao bi biti između 7.400 i 10.500.

- Postoje srednja vrednost, minimalna očekivanja i maksimalna očekivanja. Minimalno očekivanje je bilo 7.400, kada nismo imali srednju vrednost, a ovo je gornja vrednost koju smo matematički mogli da dostignemo. Mi to nismo dostigli, a donju smo premašili bukvalno za hiljadu - objasnio nam je kako se ranije prognoze i aktuelni podaci poklapaju.

Podsetimo, najveći brojh zaraženih zabeležen je u utorak sa 8.467 pozitivnih. To je ujedno najveći broj zaraženih u danu od početka epidemije korona virusa u Srbiji, od marta 2020. godine.

Video: Situacija je alarmantna: Ranđelović kaže da procenat pozitivnih raste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E sada ovako

    30. septembar 2021 | 18:09

    Ko vise ovome gospodinu veruje ludji je od njega,pa covek sve ispromasivao bas

  • Xxxl

    30. septembar 2021 | 18:06

    Priča narod iz Nemačke i Francuske da smo trenutno najugroženija uemlja u Evropi, kažu bili smo ponosni na svoju zemlju, jedini koji mogu da biraju a sada najugroženiji, sramota. Da ima vlasti u Srbiji inspekcije i komunalna policija radili bi svoj poso i kažnjavali sve koji se ne pridržavaju donetih mera.

  • Maca

    30. septembar 2021 | 19:29

    Ovaj virus se izgleda programski ili ,,matematicki"siri....ccccc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA