Dr Miloš iz Paraćina među prvima se borio protiv korone, spasao je život mnogim kolegama, ali ne i načelniku

Opšta bolnica u Paraćinu ostala je bez načelnika odeljenja urologije dr Gorana Ivankovića

  • 0
paraćin, doktor Foto: Printskrin/RTV Paraćin

Miloš Nešković iz Paraćina je lekar i jedan od heroja koji je pod maskom u ćuprijskoj Opštoj bolnici stajao na prvoj linije odbrane protiv opakog virusa. Iako je bio na specijalizaciji, kao urolog, bez dvoumljenja se u dva navrata našao na udaru jer je radio na kovid odeljenju i brinio o pacijentima sa teškom kliničkom slikom.

Miloš je bio jedan od prvih Paraćinaca inficiran korona virusom, javlja RTV Paraćin. Nakon preležanog kovida, koji nije ostavio nikakve posledice po Neškovićevo zdravlje, ovaj lekar se vraća svom pozivu. Pomoć kolegama i sve većem broju pacijenata je bila i više nego potrebna, pa Miloš biva priključen kovid odeljenju.

Kako je navedeno, Miloš je u dva navrata radio u crvenoj zoni, oba puta na po dva meseca. Miloš kaže kako su smene u ovom odeljnju duge, pauze kratke ili ih gotovo i nema, ali da se ni jednog trenutka nije pokajao u svoju odluku i da mu je sada drago kada je svestan da je sa velikim timom lekara spasio mnogo života.

- Naše odeljenje urologije je bilo među prvima koje je obolelo od kovida. Tada se malo znalo o tome. Bio sam testiran zato što sam bio u kontaktu sa više osoba koje su već bile zaražene kovid infekcijom. Stigao mi je pozitivan nalaz, ali nisam imao nijedan simptom - objasnio je doktor.

Pošto je bio na specijalizaciji, Nešković je nebrojeno puta prisustvovao operacijama na odeljenju urologije, te mu maska i rukavice nisu strani. Ipak, jeste bilo to što je tokom rada u crvenoj zoni morao da nosi skafander čitavo radno vreme.

Ulaskom delta soja korona virusa u Srbiju, sve su učestaliji pozivi na obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, što se već desilo pripadnicima vojske i polcije. Paraćinski urolog se kao i ogromna većina lekara vakcinisao pa je i želeo da poruči zašto je ovaj vid zaštite od virusa najbolji.

Kraj marta 2020. godine mnogi će u ćuprijskoj Opštoj bolnici pamtiti do kraja života jer je ova medicinska ustanova ostala bez načelnika odeljenja urologije dr Gorana Ivankovića. Miloša je vest o smrti mentora duboko potresla jer se radilo o velikom profesionalcu od kojeg je mnogo naučio.

- Bilo je teško zbog smrti doktora Gorana. Ti prvi dani posebno, bilo je sablasno tiho. Sa njim sam se čuo dan pre smrti, zvučao je dobro, osećao se dobro. Nisamo tada znali da je bolest toliko nepredvidiva.

- Imali smo po smene od dvanaest sati. Naša zadrženja su bila pružanje zdravstvene pomoći i praćenje stanja najtežih bolesnika.

Inače, Miloš je pohađao Osnovnu školu Stevan Jakovljević u Paraćinu, a potom i Gimnaziju. Da će oblačiti beli mantil, bilo je očigledno već na početku srednje škole kada je Miloš počeo da razmišlja o medicini. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Opština Ćuprija je na početku epidemije bila sredina u kojoj se među prvima u Srbiji virus brzo širio, pa je Opšta bolnica iz grada na Moravi bila na velikom udaru. Iz tog razloga smo serijal emisija i nazvali "Heroji pod maskama", a u ovoj ustanovi ih je zaista mnogo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA