≫ 

Najnoviji podaci o koroni u učionicama: Evo koliko je školaraca obolelo za 9 dana, preokret i u školama

Dok korona brojke divljaju među odraslim stanovništvom, u školama se, sudeći po zvaničnim podacima, smanjuju

  • 3
Dete deca maska škola korona virus Foto: Tanjug/AP

Deca su izgleda i ove jeseni jača od korone, jer u danima za nama nikada nije bilo manje školaraca zaraženih kovidom, pokazuju podaci preuzeti iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Naime, u nedelji od 20. do 29. septembra, broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3.834 (0.49 odsto) obolelih.

A evo kakav je preokret, bar sudeći po zvaničnim podacima, nastao u školama. U proteklih 10 dana, svega je 1.417 (3.57 odsto) odeljenja sa više od 16 učenika prešlo na kombinovanu nastavu. A od toga su 242 (0.61 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je čak da u narednoj nedelji neće biti lokalnih samouprava u kojima će cele škole raditi onlajn, odnosno, po trećem modelu.

Zvanični podaci pak kose se s onim što su nastavnici i prosvetni sindikati nedavno ispričali za Telegraf, a to je da zbog povećanog broja zaraženih nastavu izvode "uz pomoć štapa i kanapa", da časove drže čak i psiholozi, pedagoizi i direktori. Prema trenutnim procenama naših sagovornika, u svakoj školi zaraženo je od pet do 10 nastavnika, a sve je više škola gde je ova cifra i veća od 10.

- U mojoj školi trenutno je 11 zaraženih nastavnika. Zamene je nemoguće naći jer niko neće da dođe da radi na samo 10 dana. Te časove drže i psiholozi i pedagozi i direktori škola, čisto da deca ne bi lutala hodnicima dok čekaju na sledeći čas - ispričao je za Telegraf.rs Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola i nastavnik u Školi za negu lepote u Beogradu.

Nastavu je, otkako korona divlja, jako teško organizovati, potvrdila je i Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

- Nastavnici se zaražavaju pojačanim intenzitetom koji traje 15-ak dana. Apsolutno nema više ko da ih menja. Škola organizuje psihologa, pedagoga, direktora, da održe čas nastavnika koji je u izolaciji. Plašim se samo da nećemo dugo moći ovako i da će situacija biti sve gora - upozorila je Janković.

Video: KG: Počela kombinovana nastava, sve više zaraženih učenika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eric Cartman

    1. oktobar 2021 | 13:02

    Vazi da je tako. U zadnje 2 nedelje imam 1/3 klase pozitivne a u grupnoj nastavi 1/2. Muzicka skola, deca idu u 3 osnovne I 3 srednje a kako je tamo..samo sto kod nas nikad niko nije odgovarao zbog gluposti, nesposobnosti, lazi..ako roditeljima nije stalo do dece sta je da se zalim!? Dodjem na posao, 1/3 casova nemam, opusteno..

  • Podsa

    1. oktobar 2021 | 14:12

    Podaci se krinu zato su odgovorni direktori i skolske uprave

  • Irena

    1. oktobar 2021 | 13:28

    Bravo progesore.Pa nećemo mi koji smo samo prolaznost u životu svakog čoveka (mislim prosveta) da više brinemo o deco od roditelja i države čija su ta deca građani.Svako neka radi svoj posao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA