≫ 

Čeka se nova sednica Kriznog štaba: Tiodorović otkrio da li će biti zatvaranja i šta će tražiti

Epidemiolog je dodao da da moramo da se ponašamo ispravno i da maske treba da nam budu nešto što je sasvim normalno

  • 73
Krizni štab Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Broj zaraženih virusom korona u Srbiji poslednjih nedelja raste, a epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović otkrio je da li nas uskoro čeka pooštravanje mera.

Kako je istakao u gostovanju na tv Prva, situacija sa koronom nije više samo zdravstveni problem i da mora da se sprovede obimna vakcinacija, ozbiljno pooštravanje mera i oštro kažnjavanje.

- Imate sanitarnu inpekciju i komunalnu miliciju gde više od pola njih nije vakcinisano. Nije urađeno ni vakcinisanje vojske i policije, šta onda da kažemo za narod? Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da bi se tako nešto desilo - rekao je epidemiolog.

Kako je istakao, u ovom slučaju je neophodan nacionalni koncenzus. Dodao je za bi za 10 ili 20 dana trebalo da vakcinišemo još 20 odsto građana, što izgleda praktično nemoguće.

- Siguran sam u to da ništa ne bi moglo da se uradi sa strožim merama iz prostog razloga što znamo šta je bilo prošlog puta kada je najavljen policijski čas. Prema tome ispada da smo u takvoj situaciji da apelujemo pre svega na individualnu odgovornost, čak i da uvedemo kovid sertifikate, koje smo tražili još krajem juna meseca. Međutim, bilo kakvo pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena, zatvaranje objekata nas dovodi u sukob sa javnošću. Krizni štab i sa jedne i sa druge strane služi kao alibi, a ja postavljam pitanje, šta radi lokalna uprava? - kaže Tiodorović.

Epidemiolog je dodao da moramo da se ponašamo ispravno i da maske treba da nam budu nešto što je sasvim normalno. Naveo je i da mi i sada imamo mnogo ljudi koji ne nose maske u autobusu, kada ulaze u apoteku i druge objekte.

- Ne zaboravite, mi smo narod inata, ali u ovakvim situacijama inat nije dobra stvar - ističe Tiodorović.

Nova sednica kriznog štaba

Tiodorović kaže da je medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno u komunikaciji.

- U svakom slučaju neće biti zatvaranja. Zasedanje će biti ubrzo. Mi ćemo sigurno tražiti mnogo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu. Pitanje je samo ko će to da kontroliše. Postavlja se pitanje da li normalno organizovati svadbe i proslave u ovoj situaciji. Budimo malo svesni i individualno. Ne želimo da pravimo razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih nego da napravimo što bolje okolnosti da svi uskoro možemo da funkcionišemo normalno - rekao je Tiodorović.

Video: Situacija je alarmantna: Ranđelović kaže da procenat pozitivnih raste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    4. oktobar 2021 | 08:51

    Zasto se ne rade obdukcije ? Zasto se javno ne prica i pise o tome da vakcinisani umiru od srcanog udara masovno zasto se cuti, ne sprovode studije ,javne debate ,sta je sa vama dr za ciji interes radite sta je sa Hipokratovom zakletvom narod samo trazi istinu a ne po forumima da se prepucava ko je vakcinisan ko nije

  • Milan

    3. oktobar 2021 | 14:31

    Tiodoroviću, zašto ne obelodanite koliki je procenat vakcinisanih naspram nevakcinisanih, koji trenutno leže u kovid bolnicama. Budite hrabri i recite narodu istinu, da je trenutno u kovid bolnicama više pacijenata koji su vakcinisani, nego onih koji nisu...

  • Dejan

    3. oktobar 2021 | 12:58

    Kako nije suludo da na utakmicama bude po 25000-30000 ljudi…..?????A suludo je za svadbe……Kako vas nije sramota…???A to sto pricas za Svedsku prvo se raspitaj tacno pa onda pricaj…….Ne brukaj se po stare dane….

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA