≫ 

Hronologija lečenja preminulog osuđenika u Prokuplju: 7 dana od simptoma do smrti

Prve simptome osetio dan pre testiranja, žalio se na malaksalost

  • 17
zatvorenik korona u zatvoru bolest rešetke maska Foto: Shutterstock

Povodom smrti osuđenika u Okružnom zatvru u Prokuplje iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija poručuju da je zatvorenik ispoljio simptome 27. septembra, te da je lečen od 29. septembra, nakon što mu je dijagnostikovan kovid, te da je bio na terapiji sve do smrti 3. oktobra, kada mu je u ranim jutarnjim časovima pozlilo. Kako podvlače, lekari koji su vodili slučaj preminulog 55-godišnjeg osuđenika S. M. nisu tražili njegovu hospitalizaciju.

U odgovoru na pitanja Telegrafa hronološki su naveli kako je proticalo lečenje osuđenika, sve do dana u kom je preminuo.

- Dana 27. 9. 2021. godine zbog početnih tegoba u vidu malaksalosti i zamaranja M. S. je odveden u laboratoriju Doma zdravlja gde mu je urađena krvna slika i diferencijalna krvna slika.

Dana 28. 9. 2021. godine u 10.11 sati urađeno je testiranje na kovid virus M. S. u Domu zdravlja u Prokuplju i rezultat je stigao istog dana u 17.23 i bio je pozitivan - naveli su ističući da je u pitanju PCR testiranje.

Dalje navode da je 29. septembra po protokolu za kovid pacijente osuđeni M. S. odveden na pregled u kovid ambulantu Doma zdravlja u Prokuplju gde ga je pregledala dr S. U. (ime poznato redakciji), koja je zbog sumnjivog nalaza na plućima (levo bazalno) dala uput za radiološki pregled pluća i pregled infektologa u Opštoj bolnici Prokuplje.

- Istog dana 29. 9. 2021. urađeno je snimanje pluća od strane radiologa dr I. M. koja je konstatovala u donjem plućnom polјu (levo) - početne zapalјenske promene. Urađen je i pregled infektologa dr S. D. (ime poznato redakciji) koja je potvrdila gore navedenu dijagnozu i propisala adekvatnu terapiju. U ovom izveštaju je doktorka napisala kontrolni pregled za šest dana. Na pregledu nije naložena hospitalizacija - stoji u odgovorima Uprave.

Kako naglašavaju, osuđenik je u skladu sa protokolom koji se primenjuje od marta 2020. godine, bilo pod pojačanim nadzorom zavodskog lekara.

- Uz svakodnevno merenje telesne temperature, nivoa kiseonika u krvi (saturacije), krvnog pritiska i svakodnevno praćenje opšteg stanja. Lekar u zavodu je 1. oktobra 2021. godine uradio novi kontrolni pregled uz ponavljanje svih merenja koja su potrebna kod kovid pozitivnih pacijenata (provera telesne temperature, saturacije, krvnog pritiska). Naglašavamo da su svi ovi parametri bili dobri.

Uz mišljenje da se lice dobro oseća, zavodski lekar je tada napisao i uput za novi laboratorijski pregled i pregled kod infektologa u Opštoj bolnici. Naglašavamo i da je poslednji pregled obavljen 2. oktobra 2021. godine oko 19 časova kad su S. M. ponovo provereni telesna temperatura i saturacija. On se dobro osećao i svi parametri su bili uredni - istakli su iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Cimer alarmirao obezbeđenje

Kako su objasnili u saopštenju, osuđenik sa kojim je S. M. (55) delio sobu, alarmirao je Službu obezbeđenja navodeći da je osuđeniku S. M. pozlilo.

- U 5.05 časova komandir zavoda je pozvao Hitnu pomoć. S. M. je sve vreme ukazivana pomoć, a to znači da mu je naš zavodski lekar tokom transporta u sanitetu Hitne službe radio masažu srca, stavljen mu je AMBU balon sa dotokom vazduha, data mu je ampula adrenalina. Po prijemu u Urgentnom odeljenju Opšte bolnice urađen mu je odmah EKG koji je pokazao zastoj u radu srca. Nakon toga su dežurna doktorka na Urgentnom odeljenju Opšte bolnice S. Đ. (ime i prezime poznato redakciji) i naš zavodski lekar u OZ Prokuplje D. T. (ime i prezime poznato redakciji), koji je sve vreme bio u pratnji S. M. u sanitetu i preduzimao opisane radnje reanimacije, konstatovali smrt u 5.30 časova - stoji u saopštenju.

Prokupački zatvor, Prokuplje, Okružni zatvor Prokupački Okružni zatvor, Printskrin: Google maps

Iz Uprave ističu i da je OZ u Prokuplju sproveo volju lekara, te navode da bi osuđenik bio prevezen u bolnicu u slučaju da se klinička slika pogoršala.

- Osuđeno lice je od prvog dana otkrivanja infekcije korona virusom lečeno i imalo je potpunu zdravstvenu zaštitu i urađeni su svi potrebni pregledi kod lekara opšte prakse, radiologa i infektologa, koji je napisao potrebnu terapiju koju je lice sve vreme uzimalo. Pomoć mu je ukazana i kad mu se stanje naglo pogoršalo tokom noći - istakli su.

10 posuđenika pozitivno na koronu

Kako navode za Telegraf.rs iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija navode da u ovom trenutku 10 lica ima infekciju kovidom 19.

- Mimo ovog broja, jedno lice je smešteno u Opštu bolnicu u Prokuplju u skladu sa mišljenjem lekara te bolnice. Lica imaju laku kliničku sliku (blagu malaksalost i glavobolju) i nijedno lice u ovom trenutku nema temperaturu. U skladu sa merama koje su na snazi od marta 2020. godine, ova lica u OZ u Prokuplju su odmah izolovana od drugih lica u zavodu i smešteni su pod pojačan nadzor medicinskog osoblja. Tokom nadzora se više puta u toku dana meri svim licima telesna temperatura, nivo kiseonika u krvi, krvni pritisak, rade se laboratorijski pregledi, specijalistički pregledi u nadležnoj bolnici što znači da se prati njihovo opšte zdravstveno stanje.

Čim su se požalili da se ne osećaju dobro, ova lica su odvedena na pregled u kovid ambulantu u Prokuplju na PCR testiranje i posle potvrđivanja prisustva virusa, u skladu sa uputom lekara u Opštoj bolnici u Prokuplju, odvedeni su na pregled kod svih potrebnih specijalista (radiologa, infektologa) i počeli su istog trena da koriste prepisanu terapiju od infektologa Opšte bolnice u Prokuplju. Terapiju im obezbeđuje zavod, kao i sve vitaminske suplemente za jačanje imuniteta (C vitamin, D vitamin, probiotike). U ovom trenutku nijedan zaposleni nema infekciju korona virusom u OZ u Prokuplju - stoji u odgovoru na pitanja Telegrafa.

Povodom ovog slučaja, podsećamo, Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada tog zavoda. Zaštitnik građana traži od Okružnog zatvora u Prokuplju da mu u roku od 15 dana dostavi informacije kada je preminuli osuđenik zaražen korona virusom, koje aktivnosti su preduzete da mu se pruži blagovremena i adekvatna zdravstvena zaštita, kao i na koji način je kontrolisano njegovo zdravstveno stanje.

Video: Ako se ne poubijaju poumiraće od korone: Vlada El Salvadora ne mari za živote robijaša

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    7. oktobar 2021 | 16:56

    Zivim u Prokuplju i samo da vam kazem nedao Bog da morate kod doktora,bolje se leciti kuci nego ici kod doktora.

  • sara

    7. oktobar 2021 | 17:01

    Očigledno se terapijski protokoli razlikuju za obične ljude i elitu.

  • Procitah tekst

    7. oktobar 2021 | 18:09

    ˝ U ovom trenutku nijedan zaposleni nema infekciju korona virusom u OZ u Prokuplju ˝ Pa kako se onda zarazio? Osudjenik je u najvecoj mogucoj izolaciji, niko mu nije preneo virus a oboleo i umro? Kako? Zna li neko da objasni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA