• 16

Advokati na dva dana obustavljaju rad: Odluka važi za celu Srbiju

Dvodnevna obustava rada svih advokata u Srbiji je iz protesta prema stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita, koje smatra spornim

 • 16
Advokati, štrajk

Foto: ATA Images

Upravni Adbor Advokatske komore Srbija (AKS) doneo je odluku o dvodnevnoj obustavi rada svih advokata u Srbiji iz protesta prema stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita, koje smatra spornim, navodi Tanjug.

Prema ovoj odluci, advokati neće raditi u sredu 20. oktobra i četvrtak 21. oktobra, što će dovesti do odlaganja suđenja i drigih postupaka.

Na sednici UO AKS koja je još u toku biće odlučeno i da li će i kada biti zakazana konferencija svih advokata u Srbiji kako bi se advokatura jedinstveno odredila prema pravnim stavovima Građanskog odeljenja VKS od 16. septembra, odnosno dopuni mišljenja u vezi sa naplatom obrade troškova kredita i stavom u vezi sa pravom banke da naplati klijentu premiju osiguranja kredita.

Takođe, treba da se odluči o datumu za sednicu skupštine AKS.

Pomenuti stavovi su sporni za advokaturu, koja već mesec dana negoduje uz ulične proteste tvrdeći da su ovi stavovi doneti u korist banaka, a na štetu građana, suprotno dosadašnjoj sudskoj praksi.

Prema ovim stavovima, građani bi počeli da gube većinu sporova protiv banaka, koje su do sada mahom dobijali, a troškove postupka su naplaćivali njihovi advokati koji ih u njima zastupali.

Video: Počeo protest advokata ispred kasacionog suda u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ognjen

  Podržavam protest jer zadnja odluka VKS uvodi pravnu nestabilnost i dovodi do poremećaja i primene zakona, odn, sudske prakse. To je nonsens jer su oni upravo tu da bi dovodili do ujednačavanja sudske prakse. Ovo je očigledan primer da su podlegli uticaju bankarskog lobija. Ne može se dva puta naplaćivati jedna vrsta usluge, tj. bankarskog troška. Bankari su upravo to učinili kroz kamatu i posebno kroz izmišljene "troškove obrade kredita". Na protestu 23. oktobra dolazimo i mi da vas podržimo.

  10
  1

  Podelite komentar

 • MUJO

  Brižni advokati brinu za narod.Vode oni računa samo za svoju preveliku zaradu.

  12
  13

  Podelite komentar

 • FANTOM

  Ja navijam za banke. Možeš misliti da me brane oni koji ne izdaju fiskalne račune za naplaćene tužbe klijenata bez obzira na krajnji ishod. Bankari složno, i da ove lezileboviće odbijete od kazana jer su se mnogo namnožili i popeli na grbaču gedžovana koji ne može živeti a da se do smrti nije tužakao. Uzeo si kredit, potpisao ugovore i bio upoznat sa politikom bankarstva, pa koji krivi sada hoćeš? Možda da uzimate kredite a da ne vraćate dobijena sredstva. E sada ponovo pripremite buđelare da isplatite advokate kao i izgibljene parnice. Svaka usluga se naplaćuje pa i pišanje i sranje kod baba Sere, zašto da vam bankari ne naplate svoje usluge!? Advokati, oslobodite narod od kriminalaca a ne pošten narod od novca zarad vaše pohlepe za njim izmišljajući čitajući između redova. Ne izluđujte već izluđeni narod koji nezna gde glavom udara. Ajmo bankari u falange i satrite ovu pošast koja preti praznim penkalom preko poštenog gedžovana i njegovog ničim izazvanog straha. Gedžo, čuvaj se, ovi te ne poznaju, oni hoće samo da se preko tebe nafatiraju a ti ćeš i dalje vraćati potpisane kredite. Ti si sa njima u samom startu u minusu.

  9
  22

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima