• 5

Pašalić: Izaći ćemo sa konkretnim predlogom za kovid propusnice za dan-dva

- Postoji više ideja koje bi mogle da barem uspore ekspanziju virusa, kako bi se dobilo dovoljno vremena da se zdravstveni sistem rastereti. Postoji više modela, ali se još ne bih opredeljivao, jer ne znam za koji ćemo se odlučiti mi kao institucija i ponuditi kao rešenje Vladi Srbije i građanima Srbije - rekao je zaštitnik građana

 • 5
kovid propusnica vakcinisani pasoš

Kovid propusnica / Foto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

O kovid propusnicama u Srbiji govori se već mesecima. Od premijerke i od ministra zdravlja poslednjih dana čujemo da se od kovid propusnica nije odustalo i da se njihovo rešenje finišira. Konsultovani su zaštitnik građana Zoran Pašalić i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović. Pašalić kaže da će sa konkretnim predlogom izaći za dan-dva.

Ombudsman Zoran Pašalić rekao je da u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić radi na predlogu rešenja za uvođenje kovid propusnica koje će, kako je naveo, biti u skladu sa ljudskim pravima, ali i sa potrebama koje iziskuje aktuelna epidemiološka situacija sa velikim brojem zaraženih i preminulih i velikim opterećenjem po zdravstveni sistem.

- Postoji više ideja koje bi mogle da barem uspore ekspanziju virusa, kako bi se dobilo dovoljno vremena da se zdravstveni sistem rastereti. Postoji više modela, ali se još ne bih opredeljivao, jer ne znam za koji ćemo se odlučiti mi kao institucija i ponuditi kao rešenje Vladi Srbije i građanima Srbije - rekao je Pašalić za Novu.

On navodi da je ideja da se sistemom pozitivne diskriminacije i pozitivnim pristupom iskontroliše ulazak u pojedine institucije i zatvorene prostore.

- Pored ograničenja broja prisutnih u određenim objektima, što postoji već, ali se retko ko toga pridržava, važno je da inspekcija bolje radi svoj posao. Postoje pozivi na bilbordima za određene skupove i manifestacije, na mestima i u klubovima koji primaju veliki broj gostiju. Ideja o kojoj razmišljam je ta da neko kada pristupa objektu ima dokaz o vakcinaciji li testiranju neposredno pre toga i da se sve to rigorozno proverava - navodi Pašalić.

Na pitanje o kakvim testovima će biti reč, da li će se priznavati PCR ili antigenski testovi, ombudsman odgovara da je to pitanje koje će prepustiti struci. On napominje da će se voditi računa, jer, podseća da se u Evropi već vide efekti toga kako se građani ponašaju i bune kada misle da se ne poštuju njihova prava. Ombudsman dodaje da će u obzir biti uzeta i potvrda o tome da je neko preležao kovid. Uvažiće se i to ukoliko neko iz medicinski opravdanih razloga ne može da se vakciniše.

- Važiće za sva mesta koja okupljaju veliki broj ljudi, pogotovo kada je reč o manjem ili neadekvatnom prostoru. Zato sam i tražio da se odlože mnoge manifestacije, ne da se zabrane, ne da se ukinu. Ideja je da se odlože na 15 dana, pa da se vidi neki efekat toga. Tražene su i inspekciske provere epidmeioloških uslova – kada uđete u bilo koji kafić vidite da skoro niko ne nosi maske - primećuje zaštitnik građana.

On dodaje da će se uskoro izjasniti o konkretnom predlogu, u narednih dan ili dva.

Marinović: Pozitivna diskriminacija

Premijerka je telefonskim putem konsultovala i poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Milana Marinovića.

- Ja sam ponovio svoj stav da mora da bude pozitivna, a ne negativna diskriminacija. Može da bude uslov za ulazak na koncerte, bioskope u pozorištra i slučno, ali ne za odlazak na radno mesto, kod lekara i za one osnovne životne potrebe. Skup podataka treba da bude minimalan da bi se ostvarila stvrha obrade tih podataka. Koliko sam shvatio da bi to bilo u elektronskoj formi, ukoliko se uvede. Verovatno bi se koristili podaci iz sistema vakcinisanih i testiranih - objašnjava Marinović.

Bilo je reči i o tome kako sprečiti zloupotrebe koje su se dešavale u nekim zapadnim zemljama – da neko, na primer, putem mejla dobije vašu propusnicu, pa da sa njom ulazi.

- Jedna od ideja je da deo te kovid propusnice bude i slika, kao kod BusPlus kartice, na primer. Postojeće baze koje sadrže te podatke, poput pasoša ili lične karte su oformljeni u tu svrhu, a ne u svrhu kovid propusnica. Meni je bliža mogućnost da kada idete na mesto na kojem vam je neophodna kovid propusnica, da pokažete ličnu kartu kao potvrdu idntiteta, kao dokaz da ste to vi, bez daljeg kopiranja podataka, samo na uvid - napominje poverenik.

Da je ideja o uvođenju kovid propusnica još živa i zdrava potvrdila je i premijerka Ana Brnabić.

- Mi nismo odustali od kovid propusnica. U petak sam se čula sa poverenikom da vidimo šta možemo, a šta ne smemo, da bismo obezbedili što manju zloupotebu. Ukoliko odlučimo da uvedemo kovid propusnicu, vi ne možete nigde ući sa samo jednom dozom vakcine. Zato je dobro da to sad odmah uradite, da ne biste morali da čekate da dobijete kovid propusnicu. Muka je velika jer treba da nađete najbolji recept da ovo pobedimo, da sačuvate ljudske živote - poručila je premijerka.

O konačnom uvođenju kovid propusnica, premijerka je rekla:

- Pre svega čekamo da apelujemo na ličnu odgovornost jer ja verujem da će ljudi da se vakcinišu ako razgovaramo sa njima. Kovid propsusnice su prilično mehanizam koji jeste marketinški jer ih je lako zloupotrebiti jer nemate fotografiju. Kada kovid redar pogleda vašu propusnicu, ne zna da li ste to vi ili ne. A ne možete da tražite ličnu kartu. Fotografije ne smemo da vučemo iz baze podataka MUP-a jer je to protiv zakona i tu je poverenik bio jasan. Da uparimo kovid propusnice sa ličnim kartama postoji mogućnost, ali za to postoji posebna dozvola Vlade. I za to tražimo modalitet. Još jedan razlog zašto smo pojačali kontrole je da proverimo šta je dodatno potrebno da se kovid propusnice poštuju, ako ih uvedemo. Spremamo se polako.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jasta

  Ali vakcine i dalje nisu obavezne... majko moja, dokle ide ovaj svet.... oni koji su hteli, vakcinisali su se.... pravo na ulazak u prodavnicu mi ne moze niko oduzeti. Od trznog centra crci necu za par dana dok se ne napravi haos kao je li, svuda u svetu. A i potvrde kostaju 20e, ima da pljusne ko alva...

  0
  0

  Podelite komentar

 • Advokat

  Licnu kartu da pokazujem konobaru? O tome prica zastinik ljudskih prava! A zna se po zakonu kome se pokazuje lk i dokumenta. Smejurija

  3
  0

  Podelite komentar

 • Uros

  Svi na proteste

  4
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima