≫ 

"Ima puno zaražene dece, koja su u samoizolaciji: Za mesec dana četvoro na respiratoru"

- Ovaj soj je mutirao i virulentniji je za decu -

  • 9
Dečak preminuo bolnica Kruševac Foto: Profimedia/Wavebreak

U dečijoj klinici u okviru kliničko bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" u ovom trenutku se nalazi tridesetoro dece. U kakvom su stanju deca za Novi dan na N1 govori dr Olivera Ostojić, načelnica ove klinike.

- U toku noći smo imali dva prijema koja su upućena iz tercijarnih ustanova nakon pregleda i upućiveni su u našu ustanovu radi daljeg lečenja. To su deca, dva dominantna uzrasta – najmlađe bebe, bebe do mesec dana i adolescenti od 14 godina, pa na gore - kaže dr Ostojić i dodaje:

- Dominantne su umerene do teške upale pluća, jednostrane ili obostrane, kao i do sada, retki su pacijenti sa nekim drugim simptomima. Najmlađa deca, što je sreća, još uvek dobro reguju na datu terapiju, dolaze u dobrom opštem stanju sa povećanom temperaturom i blažim respiratornim simptomima.

- Nažalost i tu ima izuzetaka gde i najmlađe bebe reaguju na koronu teškom upalom pluća. Iako je retko, dešava nam se i to - kaže dr Ostojić. Ona se nada da to neće postati učestalo. Do sada su teži oblici bili rezervisani za gojazne adolescente.

- Ima puno zaražene dece, dece koja imaju blagu simptomatologiju, koja su na kućnom lečenju u izolaciji, tako da mi ovde primamo samo onu decu koja zahtevaju ozbiljniji terapijski tretman - kaže načelnica.

Primećene su promene u odnosu na prethodne talase zaraze. Deca su ranije prolazila sa relativno blagim simptomima, ili bez njih. Sad vidimo i da su na respiratoru, a juče smo imali i smrtni slučaj dečaka od 16 godina.

Dr Ostojić kaže da je jedan od razloga tih promena taj da je ovaj soj mutirao i da je virulentniji za decu, a da deca uglavnom nisu vakcinisana kao odrasli, pa je virus morao da traži one koje može da napadne i zarazi, a to su upravo deca i mladi.

- Ovaj talas je dao najozbiljnije kliničke slike. To su najozbiljnije upale pluća, najozbiljnija stanja dece koja zahtevaju zaista ozbiljne tretmane, što do sada nismo imali. Javljali su se sporadično i mali broj dece je imao ozbiljne upale pluće koja liče na upale pluća kod odraslih pacijenata. Sada svakodnevno dobijamo decu sa snimcima upale pluća koje su obostrane, koje zahvataju veći deo pluća i kojima je neophodno lečenje - kaže doktorka.

Ona je doda je i da su se i ranije susretali sa ozbiljnim upalama pluća. Bilo je tih nekrotizirajućih pneumonija, pneumokoknih pneumonija koje daju ozbiljnu i kliničku sliku deteta i rengen pluća, ali ovo što se sada dešava je neobjašnjivo.

- Virusne upale pluća se tako brzo razvijaju i, na žalost, sada već vidimo da je troje dece na respiratoru, što je nismo imali od početka pandemije. Do sada smo imali jedno dete na respiratoru, a u poslednjih mesec dana troje dece i četvrto koliko znamo, takođe na respiratoru u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova - objašnjava dr Ostojić za N1.

Na pitanje da li se prate deca posle preležane bolesti i da li se kod njih javlja postkovid sindrom, dr Ostojić kaže da pokušavaju, ali im ovi talasi ne dozvoljavaju.

- Mi smo u onim mirnim delovima epidemije počeli da pratimo postkovid pacijente, ispitivale su se sve njihove funkcije pluća, eventualno ponovo rađeni skeneri kod ozbiljnijih upala pluća. Ta deca nisu imala neke komplikacije. Žalili su se povremeno na zamor, na umor i veća deca na pad koncentracije, ali ono što je bilo na nama je da preventivno reagujemo. Svaka upala pluća koja je izašla iz naše bolnice oporavljena je izlečena. Redukovali smo kod dece fizički napor, ukoliko se bave sportom, pa ako su nas poslušali, to bi bilo dobro.

Doktorka takođe dodaje da još uvek nemaju podatke o nekim komplikacijama.

Video: U Dragiši Mišoviću 5 beba mlađih od mesec dana zaraženo Kovidom: Najmlađa je stara samo 6 dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    21. oktobar 2021 | 13:03

    Svi na online jedino tako, deca su sad najugrozenija i najvise prenose zarazu. Za osto nemam komentar, pojedinac mora da ukljuci mozak ne treba vam nikakav krizni stab. Vakcinisite se i time spasite i sebe i decu. Toliko.

  • Pravnica

    21. oktobar 2021 | 12:52

    Pa prebacite ih vise na online, sta se ceka? Sramota

  • I

    21. oktobar 2021 | 13:01

    Molim objasnite kako ovi respiratori zapravo funkcionisu, i zasto se za neke primenjuju, a za neke ne. Ovo pisem zbog svog rodjaka koji je kriticno, u bolnici je, ali ima dobre veze tamo. Za njega su rekli da ga nikako, ali nikako nece staviti na respirator, pa kako bude. Inace je vakcinisan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA