≫ 

Poverenica u Ljubljani: Kovid propusnice, vakcinacija i diskriminacija glavne teme

Glavne teme o kojima se razgovara su vakcinacija, različit tretman vakcinisanih i nevakcinisanih, kao i uvođenje kovid popusnica.

  • 1
brankica janković poverenica Foto: Promo

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvuje na Petoj regionalnoj konferenciji tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope u Ljubljani, sa predstavnicima Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Albanije, OEBS-a, kao i direktorkom Evropske mreže tela za ravnopravnost (EKVINET).

Glavne teme o kojima se razgovara su vakcinacija, različit tretman vakcinisanih i nevakcinisanih, kao i uvođenje kovid popusnica.

Poverenica Janković je rekla je da je ovo novo i osetljivo pitanje kako za sve zemlje, tako i za sve evropske institucije za ravnopravnost, na koje treba naći adekvatan odgovor, što je posebno izazovno kada još uvek nema zauzetog stava niti odluke Evropskog suda za ljudska prva, Ekvineta ili EKRI-ja.

Ona je istakla da država ima pravo da donosi mere za zaštitu zdravlja stanovništva. Neke mere podrazumevaju različito postupanje ili tretman, s tim da ako su srazmerne legitimnom cilju i nužne, ne predstavljaju diskriminaciju. Zaštita zdravlja stanovnika je legitiman cilj, a vakcinacija najvažnija mera zaštite.

Janković je naglasila da je u ovakvim okolnostima neophodno učiniti sve kako bi se zaštitilo javno zdravlje ali da se mora voditi računa da mere koje se donose treba da budu u skladu sa postignutim standardima zaštite ljudskih prava, uključujući i zaštitu od diskriminacije.

Na konferenciji se govori i o kovid propusnicama, koje su uvedene u nekim evropskim zemljama, uz ocenu da one treba da budu u službi zaštite zdravlja građana, povećanja broja onih koji će se odlučiti na vakcinaciju ali nikako u cilju kažnjavanja.

Predstavnike regionalnih tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope pre početka konferencije primio je i predsednik Slovenije Borut Pahor koji je podržao rad regionalnih tela. Inače ova regionalna saradnja započeta je 2016. godine na inicijativu Republike Srbije- Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Video: Mihajlović: Predložiću da se napravi javni registar nasilnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA