Cifre zabrinjavaju: Poslednji put kada smo beležili ovakve brojke, u Srbiji uvodili ove mere

Podsećamo da je 3. decembra 2020. godine takođe od korone preminula 61 osoba, dok je 7.802 osoba bilo pozitivno, što je dovelo do uvođenja restriktivnih mera

  • 43
KBC Bežanijska kosa

Foto: Marko Jovanović

U poslednja 24 sata, u Srbiji je registrovan 5.733 slučaj zaraze virusom korona, od 17.354 testiranih ljudi, dok je preminula 61 osoba. Ovakva situacija sa brojkama podseća na onu decembarsku, kada smo beležili isti broj smrtnih slučajeva, nakon čega je Vlada Srbije hitno reagovala uvođenjem restriktivnih mera.

Podsećamo da je tog 3. decembra 2020. godine takođe od korone preminula 61 osoba, dok je 7.802 osoba bilo pozitivno. Zbog povećanog broja zaraženih i smrtnih slučajeva u Srbiji, Krizni štab je predložio uvođenje novih mera, koje je Vlada Srbije usvojila. Narednog dana dostigli smo i crni rekord u broju preminulih, kada je zabeleženo da je od virusa preminulo 69 ljudi.

Tada je doneta odluka da kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi obustave rad od od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Takođe, skraćeno im je radno vreme u narednim danima od 5 do 17 sati.

Ugostiteljskim objektima je bilo dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Takođe, ovakva mera se odnosila i na tržne centre, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice , kao i na frizerske i kozmetičke salone, salone za negu lepote. U ovu grupu spadali su i objekti iz oblasti sporta i rekreacije - teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Nesmetan rad ostao je omogućen samo za zdravstvene ustanove i apoteke.

Situacija, posle skoro godinu dana, je po pitanju brojki slična, ali velika razlika je u tome što smo u međuvremenu dobili i vakcine. One nude priliku da prošlogodišnji scenario zatvaranja izbegnemo, ukoliko se više građana uključi u proces imunizacije.

Ono što je novina u merama jeste uvođenje kovid propusnica, koje su na snagu stupile juče od 22 sata. Nakon tog vremena u ugostiteljskim objektima mogu da borave samo oni koji imaju zeleni kovid sertifikat što, ukoliko niste vakcinisani, podrazumeva da se testirate u referentnoj, državnoj zdravstvenoj ustanovi, jer jedino su ti rezultati vidljivi u sertifikatu.

Bez obzira na to, ugostiteljski objekti i noćni klubovi i dalje nude testiranje na ulazu, ali ti testovi neće biti validni.

Podsetimo, Miloš Dimitrijević iz Komunalne milicije je sinoć za Telegraf.rs objasnio pod kojim uslovima građani nakon 22 sata mogu da ostanu u ugostiteljskim objektima.

- Od ponedeljka neće biti moguće ući samo sa potvrdom o vakcinaciji. Potvrda je samo jedan od uslova, kao i PCR i antigenski test i potvrda da je neko preležao virus, ali to nije kovid sertifikat. On se vadi preko sajta E-uprave ili u poštama - objasnio je Dimitrijević.

"Krizni štab će tražiti pooštravanje mera"

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović najavio je da će se naredne nedelje verovatno razgovarati o pooštravanju mera i da će predložiti da kovid propusnice važe duže u ugostiteljskim objektima, ali i na nekim drugim mestima.

Njegova ideja je da njihova primena bude proširena u bar još dve situacije.

- To će biti neophodno za tržne centre i za veća okupljanja. Mi smo predlagali da se smanji broj ljudi koji se mogu okupljati. Moramo da stanemo i da razmislimo da li je normalno organizovati svadbe, žurke i prosleve u trenutku kad imamo visok trend novozaraženih i umrlih. Prema tome, moraju se mere pooštriti - poručio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    24. oktobar 2021 | 16:14

    Tada nije bilo vakcina. Danas je pola vakcinisano i opet isto. Dovoljno je sabrati dva i dva

  • Era

    24. oktobar 2021 | 16:11

    E moji stručnjaci ,pa vi ste nas zatvarali i govorili još dve nedelje proslavljali pobedu nad koronom kad ono evo sada će dve godine a mi na početku,samo prepisujete šta vam narede ovi iz Evrope i niko da nađe lek ,pošto sada sam gledao na sajtu u Britaniji i Italiji baš vakcine i ne rade neki posao,vidim da se povećavaju oboleli i mrtvi .

  • 😂

    24. oktobar 2021 | 16:50

    Dok se ne završi kraljevska kampanja nikakve mere se neće uvesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA