≫ 

Do komšija se probijali na konju, deca kroz blato išla do škole: Pešterskim selima stiže asfalt

Meštani pešterskih sela raduju dolasku putara, jer decenijama čekaju asfaltiranje puteva do svojih kuća.

  • 0
putevi, put, asfalt

Foto: RINA

Sa prvim kišnim i hladnim danima na stotine meštana sjeničkih i novopazarskih sela bilo je u velikim problemima zbog loše putne infrastrukture jer su do pojedini do svojih kuća mogli samo peške ili na konju. Ovu zimu izgleda da će dočekati ipak u malo boljim uslovima jer će do pojedinih kuća na području Sjenice i Novog Pazara asfalt stići po prvi put.

- Kad padne sneg mi mesecima se nismo mogli udaljiti od kuća. Namirnice kupimo na jesen i u selu čekamo proleće. Najteže je bilo što nam ni doktor nije mogao doći, ali ne možemo ni pokojnike dostojno da sahranimo. Novi put će nam biti pravi spas. U Mitrovoj Reci i Kovačevu negde nije postojao ni makadam do kuća. Kroz blato se putovalo po četiri kilometra. Ovde ima mladih ljudi, ima dvadesetoro dece u osnovnoj školi - rekao je za RINU meštanin sela Kovačevo.

U saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, Vlada RS finansira na desetine kilometara lokalnih i državnih puteva na području Novog Pazara i Sjenice. Na teritoriji Novog Pazara, u ovoj godini, urađeno je 13 kilometara lokalnih puteva u vrednosti od 300 miliona dinara, ali putari rade i na državnom putu Novi Pazar - Sjenica, žili kucavici ovog dela Srbije.

- Na putnom pravcu Novi Pazar - Sjenica trenutno se radi deonica Štavalj-Sušica, koji se finansira iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. Na ovoj deonici su zimi najveći smetovi. Postojeći put se širi sa pet i po na širinu od 7,2 metra, u dužini od devet kilometara - objašnjava Sead Mujović, tehnički direktor preduzeća "Novi Pazar - Put" i dodaje da je ovaj put glavna državna veza između Pazara i Sjenice i dalje prema Bosni i Hercegovini.

putevi, put, asfalt

Foto: RINA

On dodaje da se meštani pešterskih sela raduju dolasku putara, jer decenijama čekaju asfaltiranje puteva do svojih kuća.

- Kada smo nedavno radili put u Pešterskom selu Crvsko, svake nedelje su meštani organizov ručak za radnike i bogato nas ugostili. Tamo su sve bili makadamski putevi, na velikim usponima. Neizmerno im znače novi putevi, koji će im olakšati svakodnevicu - zapaža Mujagić.

Veliki broj putarskih mašina nalazi se i na brojnim lokalitetima na teritoriji Sjenice, kaže šef sekcije Sjenica u preduzeću "Novi Pazar - Put" Semir Mujagić. Nedavno je završena deonica sa Bara prema Belom Polju i do udaljenog sela Sugubine.

- Vlada Republike Srbije finsira 4,8 kilometara puta u vrednosti od 48 miliona dinara. Angažovana je brojna mehanizacija i podizvođači kako bismo sve završili do kraja godine.Sugubine smo završili. Rekonstrukcija državnog puta Sjenica-Raždaginje u dzini od sedam kilometara privodi se kraju, ostala je još saobraćajna signalizacija. Za ovaj putni pravac JP "Putevi Srbije" dalo je 150 miliona dinara - kaže Mujagić.

Video: Nastavlja se drama na Pešteru: Odneli hranu za Vasiliju, ali je ženka beloglavog supa pobegla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA