≫ 

Bravo deco: Mihajlo i Vojin obavili detektivski posao da bi ženi vratili novčanik pun para

Dečaci iz Čačka pravi su primer lepog vaspitanja i omladine kakva jednog dana treba da pogura Srbiju u bolje sutra

  • 7
Vesna Simovic, Vojin Tatic (levo) i Mihajlo Vreco iz Cacka Foto: Privatna arhiva/Ustupljeni materijal

Verujete li vi u onu priču da dobrota može spasiti svet? I da pošteni ipak nisu budale, kako se za njih u žargonu često kaže. E pa, čak i da ne verujete, ili da ste tu veru u ovom surovom svetu s razlogom izgubili, evo dokaza da dobrota i poštenje nisu uzaludni. Možda, ali samo možda, ne mogu spasiti svet, ali mogu pojedinca. Malo li je?

Tako su dobrota i poštenje dvojice desetogodišnjaka iz Čačka spasili Vesnu Simović. Spasili je birokratije, mučenja, čekanja, izgubljenog novca i živaca.

Svi znamo ili bar pretpostavljamo kakva je muka izgubiti novčanik. To se desilo Vesni kada je pre nekoliko dana, sva srećna što joj je legla plata, krenula u kozmetički salon da malo sredi nokte. Bio je i lep dan, sunčan, sve je išlo kao po loju. Ali, ne lezi vraže. Na putu do salona Vesna je izgubila novčanik pun novca i dokumenata.

- Išla sam taksijem i kada sam platila vožnju, novčanik sam vratila u ranac. Bar sam mislila da sam ga lepo vratila. Negde mi je usput ispao i ja sam u salon, ni ne znajući to, stigla bez novčanika - priča Vesna Simović za Telegraf.

Za to vreme, desetogodišnjaci Mihajlo Vrećo i Vojin Tatić igrali su se ispred zgrade. Kada su krenuli ka ulazu, na betonu su ugledali novčanik.

- Prvo smo gledali ima li negde neki broj telefona. Onda smo se dogovorili da izvučemo kartice i pogledamo ime i sliku, pa da probamo da nađemo ženu preko društvenih mreža - priča za naš portal mali Mihajlo.

Na pitanje da li su možda, pa i na kratko, pali u iskušenje da ne vrate novčanik, dečak odgovara kao iz topa, iznenađen i pomalo uvređen: "Taman posla!"

I tako su Mihajlo i Vojin, dva drugara, tražili na društvenim mrežama ženu koja po slici, i imenu i prezimenu, odgovara onoj na ličnim dokumentima iz novčanika.

U jednom trenutku Vesni je u salonu zazvonio telefon.

- Prvi put se nisam javila. Ali, telefon je nastavio da zvoni i zvoni... Pa ko je tako uporan, daj da se javim, rekla sam kozmetičarki. Zvala me je poćerka. Rekla mi je da su joj dvojica dečaka pisala preko Fejsbuka i rekla da su našli moj novčanik. Bila sam šokirana. Otvorila sam ranac i videla da novčanika stvarno nema. Rekla sam poćerki gde se nalazim i ona im je to prenela - priča Vesna.

Pravo iznenađenje, kaže, usledilo je kada ih je videla.

- Njihovi osmesi, ta anđeoska lica... Bila sam oduševljena. Dečaci su bili preslatki. Odmah sam uzela da ih častim, a oni su ustuknuli, odmakli se par metara i nisu hteli ni dinar da uzmu. Kakva deca! Umesto stresa zbog svega, ja sam bila presrećna. Ne mogu vam opisati to uzbuđenje što sam upoznala takve dečake, što takva deca ovde rastu - zaključuje Vesna.

Ponosna na dečake, Vesna je priču objavila na društvenim mrežama, a mi smo je odmah kontaktirali i tako došli do nje i Mihajla i Vojina.

Možda sad neko, čitajući ove redove, misli "pa dobro, normalno je vratiti novčanik". Pa, zapravo, trebalo bi da bude normalno i svakodnevno, ali nije. Zato kada nas neko od malih nogu uči poštenju, moramo to pohvaliti i javno objaviti. Ipak su oni naše zvezde i zaslužuju da se nađu u medijima, slažete li se?

Dok je Mihajla i Vojina, možemo da verujemo da će dobro možda spasiti i svet. A da ni mi kao pojedinci nismo izgubljeni.

Video: Dečak i devojčica sa Golije znaju sve seoske poslove, pomažu starijima i ne beže od štale

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA