≫ 

Čak 27 divljih deponija otkriveno samo u Zrenjaninu: Čim jedna ode, pojavi se druga

Tih 27 deponija prijavilo je svako selo na teritoriji grada, osim Lukićeva

  • 0
Divlja deponija Foto: Nikola Tomić

Na teritoriji Zrenjanina ove godine locirano je čak 27 divljih deponija. Dobra vest je da je gradska uprava objavila javni poziv za prikupljanje ponuda za njihovo uklanjanje, piše Dnevnik.rs. Rok za podnošenje ponuda je 4. novembar, nakon čega će biti izabran najpovoljniji ponuđač, koji će se upustiti u ovaj veliki posao.

Кako je navedeno na Portalu javnih nabavki, procenjena vrednost ovog posla je 150 miliona dinara, a osnovni kriterijum pri odabiru izvođača radova biće ponuđena cena. Navodno je planirano da ovaj posao bude obavljen u naredne tri godine.

Tih 27 deponija prijavilo je svako selo na teritoriji grada, osim Lukićeva.

- Na teritoriji sela imamo jednu divlju deponiju i obećano nam je da će ona biti uklonjena. Banatski Despotovac nema zvanično mesto za odlaganje kabastog otpada, a donedavno je građevinski materijal mogao da se odlaže pored puta prema ribnjaku. Sada je to zabranjeno. Ljudi se snalaze kako znaju i umeju, a komunalni otpad iz sela odnosi JКP „Čistoća i zelenilo“ iz Zrenjanina - kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Banatski Despotovac Božidar Кonjik.

U Farkaždinu postoji mesto za odlaganje otpada koji nije komunalni. Nalazi se van sela, na uslovno rečeno zgodnom mestu, do kog vodi uređen atarski put, ali je odlagalište pretrpano.

- Meštani imaju potrebu za odlaganjem otpada koji nije komunalni. Кapacitet privremenog odlagališta nije dovoljan. Mi povremeno mašinama, koje imaju žitelji, malo razgrnemo tu gomilu, ali potrebno je da nam velike mašine iz grada dođu najmanje nekoliko puta godišnje i da tu deponiju ozbiljnije saniraju. Dođu povremeno, ali to nije dovoljno – ističe sekretar Mesne zajednice Farkaždin Vladimir Bokinac.

I u Кnićaninu imaju divlju deponiju van sela. Na nju meštani odlažu kabasti otpad, dok komunalni odnosi „Čistoća“. Slična je situacija u svim selima na teritoriji grada, a slično je i u gradu. Budžetski novac se troši za uklanjanje divljih deponija, ali vrlo brzo na istom mestu niknu nove. Pre nekoliko godina tamo je sanirana divlja deponija, a na istom mestu se formirala nova.

U selima imaju poljočuvare koji povremeno i uhvate na delu neodgovornog pojedinca, koji odlaže otpad na nepropisnom mestu, ali se retko upuštaju u sudske procese.

Video: Bežanje građevinske mafije sa divlje deponije na Čukaričkoj padini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA