≫ 

Danas je dupli praznik: Srbi slave Svetog Luku i Svetog Petra Cetinjskog

Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao pogorodicu i da je oslikao tri ikone koje su najbliže njenom pravom izgledu

  • 9
Sveti Luka Sveti Luka / Foto: SPC

Sprska pravoslavna crkva danas slavi Svetog apostola i jevanđelistu Luku, za kog se veruje da je lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog toga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Slikarsko delo ovog svetitelja, rodom iz Antiohije, jesu i ikone Svetih apostola Petra i Pavla, a crkva ga smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Lučindan je česta slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika nekih zanata. Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

Kao svog zaštitnika slave ga i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

Njegove mošti se čuvaju u Carigradu, dok se njegovo stopalo nalazi u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Manastiru Kosijerevo u selu Petrovići. Pisac je jednog od Hristovih jevanđelja i živeo je u prvom veku. Vernici smatraju da je jevanđelje po Luki, treće u Novom zavetu, napisao oko 60. godine.

U 84. godini obešen je u Tebi u Grčkoj, na drvetu masline zbog svog propovedanja.

Sveti Luka Sveti Luka / Foto: SPC

Moderni tumači Biblije ne veruju da je Luka autor jevanđelja, za koje većina smatra je napisano najranije između 80. i 90. godine nove ere. Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica.

U 4. veku naročito se pročulo za mesto gde su počivale časne mošti svetoga Luke, zbog isceljivanja koja su se zbivala od njih. Posebno isceljivanje bilo je od bolesti očiju. Saznavši o tome, car Konstancije je poslao upravnika Egipta Artemija da mošti svetoga Luke prenese u prestonicu, u Carigrad, što je bilo učinjeno veoma svečano.

Prema bogoslužbenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ovaj dan nije obeležen kao zavetni, već je kao "crno slovo" svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve.

Danas slavimo još jednog sveca

Međutim, crkva danas obeležava još jednog sveca, istina mnogo novijeg datuma. Sveti Petar Cetinjski živeo je krajem 18. i početkom 19. veka u Crnoj Gori. Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore.

Prema zapisu vladike Nikolaja, ovaj svetitelj je "ceo svoj život viteški posvetio svome narodu", boreći se da izmiri zavađena plemena i odbrani zemlju od spoljnih neprijatelja.

Crkva pamti, a narod posebno slavi, njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Život je posvetio borbi protiv neprijatelja i pomirenju zavađenih prelema u Crnoj Gori.

Sveti Petar Cetinjski Sveti Petar Cetinjski / Foto: SPC

Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru. Iako predstavnici dve različite epohe i Luka i Petar svojim delima zadužili su pravoslavlje. Zato je i crvenim slovom obeležen praznik u pravoslavnom kalendaru i ne valja se baviti teškim poslovima.

Slava je u srpskom narodu jedan od najvažnijih praznika koji okuplja celu porodicu i predstavlja veličanje određenog sveca, čuvara tog doma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    31. oktobar 2021 | 09:20

    Srecana slava svima koi slavite, i neka vas zdravlje sluzi.

  • Срна

    31. oktobar 2021 | 09:19

    Драга браћо и сестре срећан празник - СВ. ЛУКА АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ - СВ. ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКИ +++ Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! +++ Радуј се, Петре Цетињски, владико свети и чудотворче!

  • Dana

    31. oktobar 2021 | 08:15

    Srećna Slava svima koji slave. Sveti Luka i Sveti Petre Cetinjski sačuvajte nas od svih bolesti i nevolja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA