≫ 

"Želim da pozdravim svog predsednika": Ovo je Sara (29) koja je vodila klimatski samit u ime Srbije

Rođena je 1992. godine i studirala je Prirodno-matematički fakultet

  • 5

Ovih dana slušalo se mnogo o velikom klimatskom samitu u Glazgovu, ali je malo gde pomenuto da ga je vodila mlada Novosađanka Sara Pavkov (29). Predsedavajuća klimatskog samita oduševila je i našeg predsednika kada ga je na poseban način pozdravila u Glazgovu.

Naime, pred obraćanje Aleksandra Vučića rekla je: "Veliko mi je zadovoljstvo da poželim dobrodošlicu svom predsedniku". Posle govora, Vučić joj se zahvalio, rekavši da je to normalan način da promovišete svoju zemlju.

A ko je mlada Sara Pavkov? Na čelu ovog važnog samita našla se kao jedan od potpredsednika Konferencije UN o klimatskim promenama COP26.

Inače je posebna savetnica u Kabinetu ministra zaštite životne sredine. Takođe, učestvuje u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, u delu koji se tiče životne sredine. Pavkov je rođena 1992. godine, a studirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu, gde je završila osnovne i master, potom upisavši i doktorske studije, piše 021.rs.

Pre zaposlenja u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Pavkov je radila u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine. Svoje prvo radno iskustvo stekla je na PMF-u, kada je postala student prodekan. U njenoj biografiji navodi se i to da je podkoordinatorka Rezervata biosfere "Bačko Podunavlje".

"Od svojih studentskih dana bavila se aktivizmom u oblasti zaštite životne sredine, radeći na različitim projektima na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou u Srbiji, kako u nevladinim organizacijama, tako i u državnim institucijama", dodaje se.

Pavkov je osnivačica udruženja "Zeleni Sad", koje je jedno od udruženja koja su podnela inicijativu za uvođenje "Zelene stolice" u Novom Sadu. U februaru 2020. potpisom tadašnjeg predsednika Skupštine Novog Sada Zdravka Jelušića, izabrana je u radnu grupu "Zelena stolica".

Video: Lice i naličje progresa i ekologije: Razvijene zemlje e-otpadom truju Afriku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    3. novembar 2021 | 07:36

    Divan je osećaj kada vidite tako uspešnu, obrazovanu i podjednako lepu ženu koja poštuje svoju zemlju. Sa takvim kvalitetima se može otići u bilo koju zemlju na svetu, ako to želite.

  • Maki

    3. novembar 2021 | 08:32

    Pametna, lepa, prirodna, uspešna. Bravo.

  • daki

    3. novembar 2021 | 12:13

    Dodje mi da živim sa njom.😍😍😍😍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA