Koliko jake potrese mogu da izdrže naše gradnje: "Ne daj Bože da se desi neki jači zemljotres"

Goran Rodiće je naveo da su zgrade na Novom Beogradu dosta sigurne, ali navodi da oni koji su rađeni pre propisa, pitanje je koliko oni mogu da izdrže potres

  • 4
EVROPA MAJSTORI POTRAZNJA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Goran Rodić iz Građevinske direkcije Srbije, posle zemljotresa koji su pogodili Kragujevac, a prethodno i Mladenovac, kaže da su novi objekti otporni na devet stepeni intenziteta, odnosno, šest stepeni Rihterove skale. On dodaje da su posle zemljotresa u Kraljevu, doneti propisi za izgradnju zgrada.

- Novi objekti su rađeni i otporni su na devet stepeni inteziteta (odnosno šest stepeni Rihterove skale). Problem je divlja gradnja... posebno ona u Beogradu, pitanje je da li su građeni po propisima. Ne daj Bože da se desi neki jači zemljotres, pitanje je šta bi bilo. To je najveća opasnost... - rekao je on za TV Prva.

On je naveo da su zgrade na Novom Beogradu dosta sigurni, ali navodi da oni koji su rađeni pre propisa, pitanje je koliko oni mogu da izdrže potres.

Rodić smatra da se treba da se obavi opširna inspekcija kako bi se proverili objekti, posebno i mostovi i navodi da je pitanje kako se održavaju.

- Ne daj Bože da dođe snažniji zemljotres u Beogradu - objasnio je on.

Kragujevac je, da podsetimo noćas pogodio jedan zemljotres jačine 3,9 stepeni po Rihteru a zatim jutros nešto posle 5 sati još jedan oko 2 stepena.

Video: Razorni zemljotres sve nam uništio: Nakon 10 godina mukama kraljevačkim porodicama došao je kraj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    3. novembar 2021 | 08:13

    Лепо речено. Код на се гради, не дај боже!!!!

  • Zoks

    3. novembar 2021 | 08:14

    Ajde bre ko kontroliše te propise,smešno

  • Da imamo strucnjaka

    3. novembar 2021 | 08:53

    Imamo, radi se o tome da gradnja bude sto jevtinija I da staticki bude zgrada oslabljena I kod izvodjaci je tako drzi vodu dok majstori odu nije to samo kod nas e8vo kod mene u evropi tri sprata zgrade su otvoreni balkoni vec peti mesec kao ceka se dugo na narucene table,poplava u kupatilu vec sest nedelja zaustavljena je treba dodje masina za isusivanje vlage jer placa osiguranje vlasnica zgrade cuti ceka se a nas ubi vlaga iz zidova eto kako je negde u evropi o kojoj mi vise znamo nego oni koji nisu iz Srbije izasli.Gledam obicno emisiju I zastitnika gradjana u vezi ovakvih problema covek je ostar istera sve do kraja u korist ostecenih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA