"Juče smo vežbali zemljotres u Kragujevcu, noćas se desio": Da li su gradovi spremni za katastrofe koje prete?

U petak će na više desetina lokacija biti održana velika vežba Sistem 2021.

  • 12

Kragujevac će u petak pogoditi zemljotres, na jednoj benzinskoj pumpi će izbiti požar, a istovremeno će i jedan vozač uleteti u jezero. Sa druge strane, helikopteri MUP-a će na zapadu Srbije iz Drine spasavati ljude, u Novom Sadu će izbiti havarija u NIS-u, u Nišu će avion prinudno da sleti, a u Bajinoj Bašti će doći do pucanja brane... Ne, nemoguće je da se sve ovo dogodi u istom danu, ali jeste u okviru velike vežbe Sistem 2021, koja će biti održana u petak na 50 lokacija 24 grada i 26 opština u Srbiji. 

Interesantno je, naravno, da se baš u Kragujevcu, koji su noćas i jutros pogodila dva zemljotresa, jedan od 3,9 a drugi od 1,9 stepeni po Rihteru, a upravo u tom gradu, u petak će u okviru ove vežbe biti izvedena simulacija zemljotresa i spasavanje ljudi.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić za Telegraf.rs najpre objašnjava da su vežbe raspoređene na osnovu realnih rizika koji prete određenim opštinama, a zatim i da su njihovi timovi spremni za zemljotres, za koji, da podsetimo, seizmolozi kažu da može da se dogodi na prostoru Šumadije u narednih 10-ak godina.

- Juče smo vežbali zemljotres u Kragujevcu, a noćas se on dogodio. Dakle, postoji seizmička aktivnost -  kaže Čaušić, koji na pitanje postoji li strah da se zemljotres dogodi baš za vreme vežbe, s obzirom na seizmičku aktivnost u Šumadiji koja se iskazuje od proteklog vikenda, kaže da strah ne postoji, ali spremnost da:

- Ne može da se predvidi gde će i kada zemljotres da se desi, ali s obzirom na to da je pojačana seizmička aktivnost, naši timovi za spasavanje iz ruševina su spremni da reaguju ako se desi jak udar. Kada je pojačana seizmička aktivnost, onda je takav zemljotres realno očekivati, kako kaži seizmolozi, u nekom narednom periodu. Nadamo se da do njega neće doći, ali smo spremni. Naše je da se pripremamo maksimalno, da se opremamo, vežbamo, regujemo brzo. Infrastruktura je ta koja mora da odgovara standardima da bi mogla da izdrži potrese visokog nivoa.

Šatorsko naselje za prihvat ljudi

U Kragujevcu će u petak biti prikazana reakcija usled jačeg zemljotresa, koji izaziva oštećenja.

- Biće evakuacija ljudi u velikom broju, šatorsko naselje za prijem tih ljudi, takođe, sa medicinskom trijažom - navodi Čaušić.

Istovremeno, takođe u Kragujevcu, u kojem će biti centralni događaji vežbe pored Loznice, izbiće i požar na jednoj benzinskoj pumpi. Nestaće i voda, pa će komunalno preduzeće to morati da sanira, a istovremeno će i na jednoj lokaciji biti pronađeno neeksplodirano ubojno sredstvo dok će jedan vozač sleteti u jezero.

I to nije sve... U Novom Sadu će biti prikazana tehničko-tehnološka nesreća u NIS-u. U Vranju će se pokrenuti klizište kod Bujanovačkog jezera, a Kruševcu će tada biti  intervencija u bivšoj hemijskoj industriji Župa.

U Zrenjaninu će doći do havarije na bušotini gasa, pa će doći do požara na otvorenom prostoru, a u Bajinoj Bašti će doći do pucanja brane i evakuacije lica, dok će se u Sremskoj Mitrovici montirati mobilna brana za zaštitu od požara. I u Kraljevu će se postavljati mobilni protivplavni sistemi za sprečavanje izlivanje reka.

Na jezeru Perućac izbiće požar, u Nišu će prinudno sleteti avion na travnatu površinu, a doći će i do oštećenja kontrolnog tornja i velike količine dima iz skladišta.

Sve su ovo vežbe koje će se videti širom Srbije pred početak vikenda.

- Ovo je nešto što zaista nije rađeno decenijama. Jedna vrlo složena organizacija 8.000 ljudi.  Vežbe radimo po realnim procenama. Svaka od ovih opština ima procenu rizika i mi smo iz tih procena izvukli šta je ono što može da zapreti. Tako imamo poplave, požare, zemljotrese, tehničko-tehnološke akcidente, havarije na postrojenjima, šumske požare u borskom okrugu - rekao je Čaušić za Telegraf.rs.

Spasavanje i helikopterom 

Prema njegovim rečima, ova vežba ima i jedan prekogranični segment.

- To je na Drini. Zajedno sa kolegama iz Republike Srpske i Republičke uprave civilne zaštite je vežba simulacije porasta vodostaja, spasavanja na vodi i evakuacija stanovništva iz Republike Srpske u Srbiju i slično. Učestvuje naša Helikopterska jedinica, a biće i jedan helikopter Republike Srpske - navodi Čaušić.

Na pitanje da li to onda znači da Loznici i Šapcu prete poplave, kaže da ne znači da prete, ali da su sve ovo procene rizika koje ukazuju koji je rizik dominantan, kog je intenziteta i na šta treba da se obrati pažnja.

- Najava je da će da bude fluktuacija u temperaturi tokom zime, od niskih do visokih. Do problema može doći ako padne sneg, dođe do brzog otopljavanja i krene kiša. Ne mogu da kažem da nam prete poplave. Mi smo mnogo toga učinili od 2014. godine, ali nikako ne može da se isključi mogućnost izlivanja. Na nama je da uradimo sve što je moguće da se to svede na najmanju moguću meru. Klimatske promene su takve da da nikada ne može da se isključi mogućnost, i upravo zato moramo i mi kao sistem i celo društvo da učini sve što je moguće - rekao je Čaušuć.

U vežbi Sistem 2021. učestvuju Sektor za vanredne situacije MUP-a, Žandarmerija, Helikopterska jedinica MUP-a, Uprava policije, Saobraćajna policija, Granična policija, Sektor za analitiku i telekomunikaciono-informacione tehnologije, Sektor za međunarodnu saradnju, Sektor za ljudske resurse, Sanitetsko obezbeđenje, Vojska Srbije, Crveni krst, Gorska služba spasavanja, ali i Hitna pomoć, Ministarstvo zdravlja, javna preduzeća, Srpsko-ruski humanitarni centar, volonteri...

- Ovo je jedna fenomenalna stvar. Ovom vežbom ćemo da pokažemo koliko smo na šta spremni, na šta nismo, i ova vežba je nešto što će koristiti svima - zaključio je Čaušić za Telegraf.rs.

Video: Predsednik Srbije prisustvovao antiterorističkoj vežbi Obruč 2020

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    3. novembar 2021 | 16:15

    Sta kaze glavni.😀

  • Deda

    3. novembar 2021 | 16:03

    Svaka čast, bravo ljudi! A i narod da bude pripravan da razmisli sta bi nuzno izneo, gde bi se sklonio, da ojača kuce ili raskloni stvari iznad glave, iskljucuje struju, gasi plin pred spavanje poduci decu gde da se sklone pod štok ili debeli astal, da ne idu liftom i slicno.Ne moze se sve spreciti ali malo paznje bi valjalo.

  • Рус

    3. novembar 2021 | 16:29

    Daj te zemljotrese da zaboravimo koronu.. Samo medno jutro kada se probudimo kad ono Ajkula na prozoru..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA