Ceca vaksinisana i preležala kovid, ali nema sertifikat: Lečila se kod privatnika, zašto to ne priznaju?

Osim što digitalni zeleni sertifikat ne može da se dobije na osnovu negativnog antigenskog testa urađenog u privatnoj laboratoriji, ne može ni na osnovu potvrde o preležanom kovidu, ukoliko se osoba lečila kod privatnog lekara

  • 7
kovid propusnica vakcinisani pasoš Kovid propusnica / Foto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

Građani koji su od korona virusa lečeni u privatnoj praksi ne mogu da dobiju zeleni sertifikat na osnovu potvrde o preležanom kovidu 19, jer ti podaci ne postoje u sistemu iz kog se vuku podaci. Ovaj problem bi, kako saznajemo, uskoro mogao da bude rešen, a istovremeno bi, verovatno, bilo omogućeno i da se kovid propusnice dobiju na osnovu negativnog antigenskog testa na koronu urađenog u privatnoj laboratoriji. 

Kako Telegraf.rs saznaje, zato što su se građani koji su se lečili u privatnoj praksi žalili lekarima u privatnim klinikama da ne mogu da dobiju sertifikat, privatnici su to pitanje pokrenuli kod nadležnih u Vladi Srbije, i očekuje se da ovaj problem bude rešen.

- Vakcinisana sam Fajzer vakcinom, primila sam dve doze još kada je počela vakcinacija u Srbiji. Dakle, ta mi vakcinacija više ne važi. Pošto sam krajem avgusta imala koronu, dakle preležala sam je, računala sam da imam pravo na digitalni zeleni sertifikat. Pokušala sam da ga izvadim i začudila se. Nigde u sistemu me nema da sam imala korona virus samo zato što mi je potvrđena kod privatnika i lečila sam se kod privatnika  - rekla je za Telegraf.rs Svetlana Ceca B. iz Beograda.

Ona dodaje da je isprva mislila da privatnici nisu prijavljivali zaražene, ali je dobila od lekara drugačiji odgovor.

- Oni su bili dužni po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti da prijavljuju nadležnim institutima i zavodima pozitivne na kovid. Odatle su se se slali e-upravi, ali se kod njih iz nekog razloga ti podaci ne prikazuju.

U Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije kažu za Telegraf.rs da su oni još početkom juna pokrenuli inicijativu da njihovi sadržaji uđu u digitalni zeleni sertifikat, a da su to učinili poslednji put prošle nedelje. Navode i da im nije dat rok ali da se nadaju tehničkom rešenju.

Asocijacija je pokrenula početkom juna inicijativu ka svim nadležnim institucijama da se u sadržaj Digitalnog zelenog sertifikata uvedu podaci testiranja u vezi sa kovid-19, izdati od strane registrovanih privatnih zdravstvenih ustanova, praksi i mikrobioloških laboratorija u Srbiji. Nakon juna smo u nekoliko navrata podsećali na inicijativu, poslednji put početkom prošle nedelje - kažu u Asocijaciji za Telegraf.rs.

Dodaju da imaju najave da će shodno izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid 19, negativan rezultat testa za detekciju antigena SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon izdavanja rezultata koji izdaje mikrobiološka laboratorija u privatnoj svojini biti upisan u Digitalni zeleni sertifikat.

- Nije nam dat rok, ali očekujemo da se radi na tehničkom rešenju koje će omogućiti upis podataka u Digitalni zeleni sertifikat - kažu u Asocijaciji.

Kako nam je u Ministarstvu zdravlja objašnjeno radi se na tome da se izveštaji iz privatnih ustanova umreže u bazu podataka e-Uprave.

Podsećanja radi, ni na osnovu testova, bilo antigenskih ili PCR na kovid 19 koji su rađeni u privatnim laboratorijama nije moguće dobiti digitalni zeleni sertifikat.

Kako smo već ranije objavili, zeleni kovid sertifikat moći će da se izvadi na osnovu negativnog antigenskog testa na koronu urađenog u privatnoj, kada Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izda uputstva o testiranju za detekciju antigena SARS-CoV-2, i taj akt bude usvojen.

Za sada, važe samo tetsovi urađeni u državnim laboratorijama.

Podsećanja radi, digitalni zeleni sertifikat treba da sadrži najmanje jednu od pet stavki - dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovid-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana, ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, ili dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom, ili pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Video: Kako da za 5 minuta izvadite kovid propusnicu: Kompletno video uputstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hehe

    4. novembar 2021 | 09:28

    To je sve kupljeno ispod stola.😀

  • Jasna

    4. novembar 2021 | 10:39

    Ja sam vakcinisana u Americi(Fajzer vakcinom) ali mi Srbija to ne priznaje sto je van pameti, nemogu da razumijem da je sada vazno i u kojoj se zemlji vakcinises

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA