≫ 

Megi ima samo dve godine i slepa je od rođenja: Upoznajte pametnu, okretnu devojčicu iz Zrenjanina

Najvažnije je, smatra njena mama Milena, da ona ne oskudeva u ljubavi i podršci * Želja roditelja je da Megi pohađa redovnu osnovnu školu

  • 0
Magdalena Šoklovački Printskrin: RTV Santos

Ovo je priča o Megi, dvogodišnjoj devojčici iz Zrenjanina. Megi je vesela, komunikativna, okretna i veoma pametna. U svakom trenutku zna šta želi i način na koji će to dobiti. Megi je slepa od rođenja, ali ni ona, ni njena porodica zbog toga ne trpe. Najvažnije je, kaže mama Milena, da se ne oskudeva u ljubavi i podršci. U njihovom domu uvek ima ljudi, uvek se čuje muzika, jer je kao i svakom detetu, tako i Magdaleni potrebno da se socijalizuje, navodi RTV Santos

Dvogodišnja Magdalena rođena je slepa i nema načina da svet vidi onako kako ga vidi većina ljudi. Ipak, Magdalena ruši sve predrasude o slepim i slabovidim ljudima i biće prvo slepo dete koje će pohađati redovnu nastavu u vrtiću, a kasnije i u školi.

- Majka, bez obzira što je majka mora da nosi neki znak raspoznavanja jer kako bi inače slepo dete u nekoj vrsti buke znalo da ste to vi? Ja imam narukvicu koju, kada idemo negde, uvek nosim. Ona nju opipava i zna da sam to ja - priča Milena, Magdalenina mama.

- Magdalena je u društvu od prvog trenutka od kad se rodila. Nismo je lišavali ničega, nije boravila u tišini, od prvog trenutka smo radili sa njom. Sa godinu dana je upisana u muzičko zabavište. Imamo veliko društvo, trenutno mislim da nam je 18-to dete na putu, tako da je ona apsolutno socijalizovana. Voli ljude, voli muziku.

Kako kaže Milena, trenutno uče u kojim prostorijama u kući se nalaze. Sama prepoznaje kupatilo. Njen brat Vuk ide u vrtić, a Magdalena će mu se u kolektivu pridružiti sledeće godine. Ukoliko se planovi Magdaleninih roditelja ostvare, ova dvogodišnjakinja će biti prvo slepo dete koje će pohađati nastavu u redovnoj osnovnoj školi, navodi RTV Santos.

- To će biti jedan svojevrstan izazov, jer u Zrenjaninu nije bilo slepo dete na redovnom školovanju. Takvu odluku smo doneli jer nismo želeli da bude odvojena od porodice, jer smatramo da je porodica nešto što niko ne može da joj nadomesti, a stručnjake i znanje možemo.

Magdalena je bila i gošća na jednoj modnoj reviji. Prema rečima njene majke, nije joj bila želja da se ona bavi modelingom, već da bi ljudi videli da i dete koje ima određenu vrstu hendikepa može da radi sve što i druga deca.

Pogledajte priču o Magdaleni Šoklovački, devojčici koja ruši sve predrasude:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA