Dr Udovičić: Ovo je cunami, talas će trajati bar još 2 meseca. Mnogo je umrlih bilo, mladih i starih

- Ovo sada nije talas, ovo je sad cunami, koji nas je zapljusnuo od kraja avgusta i traje istim intenzitetom i snagom već dva meseca i trajaće sigurno još toliko - kaže za Telegraf.rs komandant Vojne bolnice Karaburma doc. dr Ivo Udovičić

  • 13

Ovaj talas korona virusa daleko je teži nego svi prethodni. Pogodio nas je kao cunami. Imali smo leto, nismo ga iskoristili kako treba. Umesto da imamo mirniju jesen, mi svakodnevno imamo visok broj novozaraženih, hospitalizovanih i preminulih. I, hteli ili ne, pre ili kasnije, svi ćemo morati da se, ili vakcinišemo ili da dobijemo virus, pa ko bude imao sreće, imaće blagi oblik bolesti poručuje u razgovoru za Telegraf.rs doc. dr Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma.

U ovoj bolnici, poslednji put smo bili u martu ove godine. Ona je u kovid sistemu od aprila 2020. godine, kada je i primila prve pacijente zaražene korona virusom. Tada smo se nadali, s obzirom na to da imamo vakcine, da će nam jesen biti mirnija, da će novi talas krenuti tek u drugoj polovini septembra i sa maksimum dve do tri hiljade zaraženih na dnevnom nivou. Ali, imamo skroz drugačiju situaciju. 

- Nažalost, mi smo ovde skoro dve godine. Od 6. aprila. Više od 3.200 pacijenata je prošlo kroz ovu bolnicu, više od 400 kroz Jedinicu intenzivne nege. Mnogo je umrlih bilo, mladih i starih. Jedna situacija vrlo teška, vrlo deprimirujuća, i za nas osoblje koje ovde neprekidno radimo. U martu mesecu kada ste bili poslednji put ovde, pričali smo o ovome, nadali se i imali dobre pokazatelje da možemo jesen da dočekamo drugačije, pre svega zato što smo imali lek za ovaj virus, i on je počeo dobro da se koristi. Imali smo dobar broj vakcinisanih u početku, međutim, ta vakcinacija se, kako je došlo leto, smanjila, a smanjio se i taj epidemijski talas. Leto smo, zaista, dočekali u mirnoj situaciji i umesto da ga iskoristimo da se masovno i što brže vakcinišemo jer je tada bio mali broj virusa u cirkulaciji, mi smo se po našem starom dobrom običaju potpuno opustili, zaboravili na epidemiju, važniji su nam bili odmori, letovanja i plaže. Zaboravili smo da virus nije nigde otišao, i zaboravili smo pretnju novog soja, a znali smo to. Nažalost, delta soj nam je došao sa turistima, koji su se vraćali sa drugih strana sveta - podeseća doc. dr Udovičić.

S obzirom na sve ovo, došli smo u situaciju da imamo jak novi, četvrti talas u kojem smo, a koji je počeo mnogo pre nego što smo očekivali, i što je još gore masovno obolevanje.

- Umesto da sada imamo mirnu jesen, da smo dostigli kolektivni imunitetet, kakav god on bio... Imali smo izbora. Država je obezbedila sve vakcine, one su apsolutno efikasne i bezbedne. One su jedini lek za ovu epidemiju. Hteli ili ne hteli, pre ili kasnije, svi ćemo morati da se ili vakcinišemo ili da dobijemo virus, pa ko bude imao sreće, imaće blagi oblik bolesti. Nažalost, veliki broj njih će završiti u bolnicama u kojima se mi sada nalazimo - upozorava doc. dr Udovičić za Telegraf.rs.

Ne-kovid pacijenti prepušteni na milost i nemilost

 

Podseća da je u ovom trenutku 70 odsto kapaciteta Srbije u kovid sistemu, i da je u tim ustanovama visok broj zaraženih, između 6.500 i 7.500 hospitalizovanih širom zemlje. Sa druge strane, kako kaže, pacijenti koji nisu kovid, već dve godine se dovijaju da bi se lečili.

- Ne mogu da odu u državne bolnice kod doktora i sestara koji su ih lečili jer oni su sada angažovani u kovid sistemu. Dakle, uzurpirana su prava ne-kovid pacijenata, uzurpirana su prava nas zdravstvenih radnika, koji skoro dve godine radimo u kovid sistemu, prava da lečimo naše pacijente - podseća naš sagovornik.

Koliko će ovo da traje, ističe, ne znaju ni oni, lekari, od kojih mi najpre očekujemo odgovor.

- Delta soj je pokazao da je mnogo zarazniji, da mnogo brže cirkuliše, da je mnogo opasniji i za decu, i za trudnice, i za porodilje, mnogo opasniji za mlađu populaciju. Mi smo svedoci ovde. Nažalost, imali smo dva smrtna slučaja u poslednjem talasu mladih ljudi, potpuno zdravih. Delta soj je vrlo opasan. I ono što nama realno preti jeste da i delta soj trpi izmene, jer mu je omogućeno da nesmetano cirkuliše među nevakcinisanima. Svaka njegova evolutivna izmena, svaka njegova promena baza u spajku, ono što zovemo šiljak, je pojava novih sojeva, novih mutacija. Najčešće promene se dešavaju u tom S proteinu, u tom šiljku, u delu koji je odgovoran za spajanje sa našim antitelom. Zaista, postoji realna opasnot da će te promene biti izražene u nekom narednom periodu i da će virus biti sposoban u nekom trenutku da izbegava naša antitela i onda smo opet na početku - upozorava doc. dr Udovičić i ističe da je situacija veoma teška:

- Mogu da kažem da je ovaj talas daleko teži nego svi prethodni. Imamo mnogo veći broj zaraženih. Ovo sada nije talas, ovo je sad cunami, koji nas je zapljusnuo od kraja avgusta i traje istim intenzitetom i snagom već dva meseca i trajaće sigurno još toliko.

Šta je još poručio doc. dr Udovičić, za kakve se sve pacijente bore, koliko im je teška klinička slika, šta sada govore oni koji su bili vezani za krevet, čitajte i gledajte večeras na Telegraf.rs u reportaži iz crvene zone Vojne bolnice Karaburma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. novembar 2021 | 12:08

    U RATU SMO BIOLOSKOM KOME SE NEVIDI KRAJ !!!

  • sasa bgd

    9. novembar 2021 | 11:29

    Strašno 😀😀😀😀

  • Djape

    9. novembar 2021 | 12:01

    Nema nam spasa dok se svi ne vakcinisu. Antivaxeri drze narod kao taoce. Ovo bi odavno bilo gotovo da nema njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA