≫ 

Teodor fon Burg nam otkriva zašto se vratio u Srbiju: Zlatni matematičar nam je ispričao sve

* Vratio sam se jer mi se sviđa i odgovara mi život u Srbiji * Ne žalim zbog odluke koju sam doneo * Zanimljiv je osećaj biti za katedrom, a ne u klupi * Ne vole sva deca matematiku u Matematičkoj gimnaziji, ne znam kako neko zaluta

  • 4

Negde među starim tekstovima, od pre nekoliko godina, imam i sliku sa njim, kada je na svim takmičenjima "grabio" medalje. Nije bilo nikoga u zemlji, a s obzirom i na vrste takmičenja, i u svetu, ko nije znao za Teodora fon Burga, mladog matematičara koji obećava. Ponosili su se svi... Danas možda još više jer se Teodor, koji je poneo titulu najboljeg mladog matematičara na svetu, nakon studija na Oksfordu, vratio u Srbiju. I, sada je u Matemačkoj gimnaziji u Beogradu, odakle je i "ponikao". Ali, za katedrom.

Da ga nisu obuzele obaveze, razgovor bismo vodili drugačije, i imali novu fotografiju. Ima vremena i za to, a najbitnije je da su nam tehnologije omogućile da se, ipak, koliko-toliko ispričamo.

Pre nego što smo počeli da pričamo o tome kako se i zbog čega vratio, što sve interesuje s obzirom na veliki "odliv mozgova" u svet, morala sam da ga pitam može li neku od onih brojnih medalja da izdvoji neku kao omiljenu.

- Bio sam na 20 internacionalnih takmičenja. Najdraža mi je medalja, prvo zlato na Matematičkoj olimpijadi u Nemačkoj - otkriva nam Teodor.

Tek pošto je postao punoletan, najtalentovaniji matematičar na svetu, nakon Matematičke gimnazije svoje školovanje je nastavio u Engleskoj. Kako nam kaže, izabrao je Oksford univerzitet, jer je jedan od najboljih na svetu.

Na Oksfordu je studirao 4 godine, sada se bavi i doktorskim studijama i ujedno predaje u Matematičkoj gimnaziji.

Ali, zašto se vratio? 

- Vratio sam se jer mi se sviđa i odgovara mi život u Srbiji. Takođe, većina prijatelja i rodbine mi je u Srbiji, i nisam želeo njih da napustim - kaže nam Teodor fon Burg, a pošto je i ranije govorio "da ide da bi se vratio", pitamo ga da li je to ikada doveo u pitanje:

- Za svaku veliku odluku čovek se premišlja. Ali, ne žalim zbog odluke koju sam doneo. 

Posao u Matematičkoj gimnaziji dobio je, upravo, na poziv te ustanove. A, i, zašto bi "ispustili" svog đaka. Svoj ponos.  

- Kada su saznali da sam se vratio, pozvan sam da radim u Matematičkoj gimnaziji. Imao sam viška vremena da izdvojim, pa sam prihvatio posao.

Počeo je ove godine i, prema njegovim rečima, već se navikao, a na pitanje kako izgleda kada si za katedrom, a ne u klupi, kaže kratko:

- Zanimljiv je osećaj.

S obzirom na to da se zna ko je on, neki se učenici, kako nam otkriva, obraduju, a neki se i plaše. Ono što je interesantno, među učenicima i u ovoj gimnaziji ima onih koji su zalutali.

- Ja od učenika očekujem da prate nastavu i redovno uče. Ne vole sva deca matematiku u Matematičkoj. Ne znam kako neko zaluta u Matematičku gimnaziju, i onda se žali što se uči puno matematike. Ali, takvih ima - kaže Teodor fon Burg za Telegraf.rs.

Video: Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta i to u roku

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    9. novembar 2021 | 08:02

    inteligencija uvek zrači

  • Dihtung

    9. novembar 2021 | 08:33

    Svaka čast čovek. Al videćemo kako si izračunao za ovu odluku.

  • Veks

    9. novembar 2021 | 09:55

    Nije mi jasno sto se vratio. Da budes nastavnik u Mat.gimnaziji naspram sveg sveta koji mozes da imas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA