≫ 

Vulević o prebijanju bebe na Karaburmi: "Upitno je i ponašanje majke, kazna zatvora 3 - 5 godina"

Tokom pregleda bebe otkrivene i starije povrede

  • 3
DECA USVAJANJE Dragan Vulević Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Javnost je juče potresao stravičan slučaj nasilja u porodici. Očuh je u Beogradu pretukao bebu i polomio joj obe ruke i noge. Određen mu je pritvor, majka je na saslušanju rekla da nije bila kod kuće, a dete je na lečenju u bolnici u Tiršovoj. Lekari su tokom pregleda bebe otkrili i starije povrede.

Na pitanja koje će posledice snositi staratelji i šta u ovakvim slučajevima može da uradi Centar za socijalni rad ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 govorio je Dragan Vulević, nekadašnji savetnik ministra za socijalna pitanja.

- Tokom četrdeset i više godina bavljenja ovim poslom nažalost često sam se susretao sa ovakvim i sličnim slučajevima. Kontaktirao sam kolege i saznao da nijedan centar za socijalni rad u Beogradu ovu porodicu nije imao evidentiranu u sistemu, što znači da nema odgovornosti Centra – kazao je Vulević na K1: – Meni je neverovatno da niko iz bližeg okruženja nije znao šta se događa. Takođe, možda je očuh neposredni izvršilac, ali upitno je i ponašanje majke. Ona je sigurno znala za ranije povrede, a dete je ostavljala na čuvanje takvoj osobi.

Vulević je objasnio da čim je dete u bolnici, u slučaj se uključuje centar za socijalni rad.

- Ne bih dozvolio majci da u ovom trenutku obilazi dete. Centar za socijalni rad odlučuje da li će očuh i majka biti lišeni roditeljskog prava. U zavisnosti od stepena povreda, trajnosti zlostavljanja i drugih faktora, zaprećena kazna za ovo delo prema Krivičnom zakonu je između tri i pet godina zatvora – kazao je Vulević.

On je istakao, na osnovu pisanja medija da se ne zna razlog prebijanja, da ne može postojati nijedan razlog da neko prebije bebu.

Bedjet Rasidi, Bedžet Očuh osumnjičen za nasilje / Foto: Facebook

- Sve i da je bio pijan i neuračunljiv, osoba odgovara što je sebe dovela u stanje neuračunljivosti – objasnio je Vulević: – Poražavajući su podaci Zavoda za socijalnu zaštitu o tome kako centri za socijalni rad najčešće saznaju za nasilje u porodici. U čak 73 odsto slučajeva prijave dobijaju od policije, oko deset odsto od suda i tužilaštva, oko šest odsto od same žrtve, a četiri odsto od nekog člana porodice.Obrazovne i zdravstvene ustanove, koje imaju najviše kontakata sa decom, prijavljuju zlostavljanje tek u dva odsto slučajeva.

Kako je objasnio Vulević, postoje indikatori zlostavljanja, a neki od njih su povrede koje nisu primerene uzrastu ili nesuvislo objašnjenje povrede.

Video: Vezali joj ruke i tukli je u glavu i stomak: Bolničari prebili ženu u liftu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    9. novembar 2021 | 11:08

    Ne mogu ni da zamislim kakav je to monstrum koji polomi kosti jednoj bebi?! Kakva je to majka koja to gleda samo zbog 'onoga'?!

  • nikolas

    9. novembar 2021 | 11:49

    DUSANOV ZAKONIK JE PREKO POTREBAN RADI SPASA SRBIJE !!!

  • marija

    9. novembar 2021 | 19:34

    његово име говори све

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA