≫ 

Nivo vode u Zavojskom jezeru drastično smanjen: Aktivisti zabrinuti, sve u skladu sa zakonom - tvrde nadležni

Nivo vode u Zavojskom jezeru, zbog proizvodnje struje i suše, drastično je smanjen

  • 3
Zavojsko jezero, priroda, turizam Foto: Telegraf

Nivo vode u Zavojskom jezeru, zbog proizvodnje struje i suše, drastično je smanjen. Prekomeran rad hidroelektrane Pirot na ovaj način ugrožava bezbednost građana i biljni i životinjski svet i preti da izazove ekološku katastrofu, kažu u Pokretu "Odbranimo reke Stare planine". Režim rada hidroelektrane je u skladu sa pravilnikom o radu, navode iz nadležne hidroelektrane Đerdap.

- Kada imate ovako mali nivo jezera, vi imate jedan deo reke koji teče dnom jezera, kroz jedan muljevit sediment, ona je potpuno mutna, nijedna pastrmka neće krenuti uzvodno kroz taj talog koji nosi voda, tako da je to jedna velika ekološka šteta po reku Visočicu. Sve je to prouzrokovano nespremnošću EPS-a i hidroelektrane Pirot da se vrati na onaj vršni režim rada koji smo imali i da odustane od ovog ekonomskog režima rada, jer su svoj godišnji plan proizvodnje struje, u nekoliko godina, povećali čak dvostruko - kaže Aleksandar Panić, aktivista Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" za TV Pirot.

U lokalnoj samoupravi koja je uputila zahteve nadležnim institucijama da se ispita ispuštanje velike količine vode iz jezera u Nišavu, kažu da Zavojsko jezero ne treba da bude isključivo ni za turizam, ribolov i sportsku rekreaciju, ali ni samo za proizvodnju električne energije. Ispuštanje vode iz jezera nije u nadležnosti lokalne samouprave, kaže zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić, dodajući da treba naći balans između bezbednosti ljudi i proizvodnje električne energije.

Odgovor je stigao i iz hidroelektrane Đerdap, u okviru koje radi i hidroelektrana Pirot.

- Režim rada hidroelektrane Pirot, koja radi u okviru hidroelektrane Đerdap, je u skladu sa pravilnikom o radu - rekao je za TV Pirot direktor za proizvodnju energije u hidroelektrani Đerdap, Dragan Maksimović. - Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da hidroelektrana Pirot poseduje važeću vodnu dozvolu i ispunjava uslove za korišćenje vode iz akumulacije i na zakonski način ispušta vodu u Nišavu. Hidroelektrana Pirot u vreme mresta riba prilagođava rad prema zahtevima i uputstvima šumskog gazdinstva Pirot- navodi se u saopštenju.

Ostaje da se nađe rešenje i usklade potrebe rada hidroelektrane i građana kako ne bi došlo do moguće ekološke katastrofe.

Video: Slano jezero u Kini je najleša slikaraska paleta na svetu: Kada priroda zameša boje, umetnici zaneme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko

    10. novembar 2021 | 20:49

    Sve po zakonu!!!

  • Toza

    10. novembar 2021 | 17:08

    A šta me briga za vas , kad vas, nije briga za nas Zrenjanince, što kupujemo vašu flaširanu vodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA