Spomenik 4 vere u Čačku: Jedinstveno mesto u svetu na kom stoje 2 krsta, polumesec i Davidova zvezda

Na čačanskom groblju nalazi se spomenik jedinstven u svetu, posvećen svim ratnicima poginulim na ovom području između 1912 i 1918. godine, a koji su sahranjeni na istom mestu

  • 2
Spomenik četiri vere u Čačku Foto: RINA

Veliki rat odneo je na hiljade života i bio jedan od najkrvavivijih u istoriji, a Čačani su još 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

Na čačanskom groblju nalazi se spomenik jedinstven u svetu, posvećen svim ratnicima poginulim na ovom području između 1912 i 1918. godine, a koji su sahranjeni na istom mestu.

- To je spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri te ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakavog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine - izjavio je RINU istoričar Miloš Timotijević.

Još uvek se na ovom mestu redovno pali sveća u znak sećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadžbinu. Ipak sa posebnom pažnjom to se čini svakog 11. novembra kad se obeleževa Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

- Ovde počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i austrijskih. Iznad spomen – kosturnice i večne kuće na spomeniku nalaze se i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda - rekla je Lela Pavlović, direktorka Istorijskog arhiva u Čačku.

Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki.

- Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana koji su došli da se poklone žrtvama - rekla je Lela Pavlović.

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svetskog rata kada su Nemci naredili da se sa spomenika skinu Davidova zvezda i islamski polumesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.

U znak zahvalnosti američke ambasade Srbiji, prošle godine urađen je spot u okviru kampanje "Vi ste svet" koji je posvećen upravo Čačku i ovoj nesvakidašnjoj građevini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    11. novembar 2021 | 12:11

    BRAVO za Čačak!

  • Ona011

    11. novembar 2021 | 12:55

    Rođjenjem smo ukalupljeni u naciju, veru, podneblje...Život je samo jedan SVIMA! Živimo i pustimo druge da žive...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA