≫ 

Učiteljice u Crnoj Bari prave čitalački klub: Za decu skupljaju knjige na 2 jezika

Cilj im je da zajednički projekti postanu njihova svakodnevica, kao i da nauče decu da vode računa o knjigama

  • 3
Jelena Ardala, Monika Golić, učiteljice, Crna Bara, Čoka Foto: Privatna arhiva

Jelena Ardala je učiteljica u Osnovnoj školi "Jovan Popović" u Crnoj Bari. U pitanju je ogranak matične škole koja se nalazi u Čoki. Sa svojom koleginicom Monikom Golić došla je na ideju da za decu naprave mali čitalački klub.

- Ideja o formiranju čitalačkog kluba nastala je jednog jutra u školskom dvorištu naše male škole. Koleginica i ja došle smo na ideju o tome da, osim toga što đaci ove škole imaju školsku i biblioteku u matičnoj školi u Čoki, kao i gradsku biblioteku, napravimo đacima mali kutak u kom će rado da čitaju knjige. Ideju je podržala jedna majka čije dete ide u prvi razred ove škole i time je mnogo doprinela saradnji porodice i škole, budući da je ona neophodna karika za razvoj svakog deteta - priča Jelena za Telegraf.rs.

Kako objašnjava, majka je objavu o prikupljanju knjiga postavila na društvenim mrežama. Mnogo ljudi se uključilo, a mnogi i javljaju da je u toku prikupljanje knjiga i da one uskoro stižu na adresu škole.

- Kao učitelj u ovoj školi težim da ovakvi zajednički projekti postanu naša svakodnevica. Osim lektira, koje su nam prioritet, dobrodošle su i knjige o životinjama, državama i gradovima sveta, enciklopedije i tako dalje. Takođe, istakla bih i da sakupljamo knjige i na mađarskom jeziku, budući da imamo i odeljenja u kojima se nastava održava na mađarskom - dodaje.

Jelena objašnjava da sa koleginicom Monikom, koja je učiteljica u mađarskom odeljenju, ima lepu saradnju. Čitalački klub za decu prave zbog toga što se škola nalazi u maloj sredini i nisu svi roditelji u mogućnosti da idu u Čoku kako bi iz biblioteke za decu uzeli lektiru.

Škola broji 18 đaka

Njeno radno iskustvo otpočelo je baš u školi u Crnoj Bari, gde kao učiteljica radi nepune tri godine.

- Škola broji 18 đaka. Imamo tri odeljenja. Jedno na srpskom, a dva na mađarskom jeziku. U mom odeljenju ima devet učenika. U pitanju je rad u kombinovanom odeljenju, što znači rad sa svim razredima. Rad u kombinovanom odeljenju nije lak, ali je uspešan ukoliko se dobro organizujete i izuzetno volite svoj posao - objašnjava i dodaje da nemaju puno slobodnog vremena, ali žele da, po formiranju čitalačkog kluba, jedan čas nedeljno u okviru dodatne nastave posvete knjigama koje su sa radošću čekali.

Deca će mimo toga moći samostalno, ali i sa svojim roditeljima, da provode vreme u, kako veruje, budućem omiljenom kutku, kutku sa knjigama. Ona će takođe moći knjige da pozajmljuju i odnose kući, sa ciljem da ih nauče da o istim vode računa.

- U našem čitalačkom klubu pravila će biti ista kao u bibliotekama - zaključuje Jelena.

Ukoliko imate knjige za decu koje vam više nisu potrebne, pozivamo vas da ih pošaljete ovoj maloj seoskoj školi i pomognete učiteljicama i đacima da naprave pravi mali čitalački klub.

Svaka knjiga bi im značila, a osim lektira i knjiga iz kojih mogu da uče, možete im poslati i priče i romane za taj uzrast.

Paket možete da adresirate na učiteljicu Jelenu Ardalu ukoliko vam zatraže ime, a ostali podaci ta slanje su Osnovna škola "Jovan Popović", Ulica JNA 40, 23328 Crna Bara (Čoka).

Video: Učiteljica iz Novog Sada se takmiči za najboljeg nastavnika na svetu i nagradu od milion dolara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA