≫ 

"Kad padne sneg, nema ti si Munir, a ti Živomir": U pešterskom selu Fiulje svi rade kao jedan

Selo ima 35 domaćinstava sa više od 150 članova

  • 0
Pešter, Fiulje Foto: Printskrin/RTS

U pešterskom selu Fiulje, kažu, ne postoje podele. Muslimani i Srbi oduvek žive u slozi. Važe za uspešne stočare i dobre domaćine, koji retko napuštaju selo, iako je put u izuzetno lošem stanju.

Još 2007. godine, ljudi iz ovog sela bili su spremni da bace 600 kaca kvalitetnog pešterskog sira, jer nije bilo prodaje. I tada su problemi bili put i transport, prenosi RTS.

- I to što možemo da prodamo, nekako bi se i snalazili, nego nemamo puta. Nit će da nam dođe ni onaj mesar iz grada, ni da lomi svoje auto, nego kolko ti on odredi cenu ti samo oteraš i daš. Mleko, na današnje vreme vučemo sa traktorom. Neće niko da se uhvati kamion da lomi - objašnjava Živomir Vujović iz Fiulje.

Selo ima 35 domaćinstava sa više od 150 članova. Škola, koja je u prilično lošem stanju, ima 20 đaka. Svi žive u slozi i rade, kako kažu, "kao jedan".

- Ovde ne mož drukče da živiš. Moraš da sarađuješ. Ovde kad padne snijeg, nema ti si Munir, a ti Živomir. No, mora da se pomognemo da dođemo da se spasimo - ističe Munir Lakota.

Većina domaćinstva ima više od 40 grla krupne stoke. Muka je jednaka za sve jer, uprkos solidnoj struji i vodi, makadamski put redovno nose snegovi i kiše iako se nasipa krupnim tucanikom.

- Put nam je glavni. Samo put, put, put... Da imamo put ostala bi naša omladina ovde, naša deca, unučad ovde, da žive. Imamo mogućnost, imamo vodu, imamo struju - navodi Ismet Ugljanin.

Priča o suživotu razlog je da državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek sa meštanima razgovara o svim problemima.

- Uprkos svim podelama koje pojedinci žele i da cepaju ovu zemlju, ovo selo je primer i regionu i Evropi i svetu da treba da gajimo suživot i da ima mesta i za Bošnjake i za Mađare i za Srbe i za Slovake i za sve ostale - naglasio je on.

Đerlek je iskoristio priliku da podstakne meštane da se u većem broju vakcinišu.

Video: Na Pešteru čuvaju 700 ovaca uprkos debelom minusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA