Stipendije najboljim studentima od SPC: U spomen na patrijarha Irineja

"Ne možemo da kažemo jedni drugima nisi mi potreban"

  • 4

Srpska pravoslavna crkva ubuduće će stipendirati najbolje studente pet fakulteta.

- Danas sam se u hramu Svetog Save, zajedno sa braćom arhijerejima i narodom, pomolio za mog prisnopamjatnog prethodnika velikog Patrijarha Irineja, koji je usnuo u Gospodu pre godinu dana. U njegov spomen, a baštineći duh prethodnih pokolenja, posebno brigu o školovanju mladih, odlučio sam da danas objavimo konkurs za godišnje stipendije studentima završne godine onih fakulteta koji su osnivači Univerziteta u Beogradu: Pravnog, Filosofskog, Tehničkog, Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta - objavio je patrijarh Porfirije na svom Instagramu.

Patrijarh je istakao ulogu koju je crkva imala u obrazovanju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

- Srpska prosveta, obrazovanje u srpskom narodu, počelo je u srpskim manastirima, u Srpskoj Crkvi, od Svetog Save pa dalje svih svetih Nemanjića... I u potonjim vekovima, u vreme otomanskog ropstva, prosveta je očuvana u manastirima. Prvu priliku za sistamatsko obrazovanje, Crkva je imala u srpskim zemljama preko Save i Dunava i tu su srpski mitropoliti i patrijarsi lično pomagali školovanje, osnivali škole, čak visokog fakultetskog i univerzitetskog ranga, u Karlovcima, Novom Sadu, Somboru, ili su to činili osnivajući fondacije. Danas i kao patrijarh, i kao univerzitetski profesor, želim da nastavim tu tradiciju, prvo u malom, ovim stipendijama, za koje konkurs danas objavljujem, a nadam se narednih godina u mnogo većem obimu. To je, naglašavam, i izraz podsticaja, solidarnosti, međusobne podrške pre svega dobrim sutdentima, ali solidarnosti među fakultetetima. Zato što ne možemo da kažemo jedni drugima nisi mi potreban.... “oko ne može reći ruci: ne trebaš mi”, reči su apostola Pavla koje i mi sledimo. Uslovi konkursa biće objavljeni u ponedeljak na zvaničnom sajtu Srpske Crkve - najavio je patrijarh Porfirije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    21. novembar 2021 | 03:11

    Od kojih para Patrijarhu? Ono kako kažu crkva nema para da završi hram Svetoga Save bez donacija a ovamo poče da se meša u civilno društvo. Čuj, stipendije od budžetskih para a ono crkva i država su odvojeni jedno od drugoga. A možda će ubuduće ponovo Patrijarha da menja i postavlja onaj koji je sada u službi Predsednika a nekada beše u kralja i cara. Sve je u ovoj Stradiji moguće pa i da nam popovi stipendiraju decu našim novcem, božeme pomozi da se triput prekrstim i zaštitim od uroka i ovakve crkve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA